Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Raspisan javni poziv za dodjelu sredstava za povećanje energetske efikasnosti stambenih objekata

16 April 2024
3 min.
Raspisan javni poziv za dodjelu sredstava za povećanje energetske efikasnosti stambenih objekata

Opština Istočno Novo Sarajevo raspisala je danas javni poziv za dodjelu 150.000 KM budžetskih sredstava za sprovođenje mjera energetske efikasnosti u stambenim objektima u vlasništvu demobilisanih boraca, porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, kao i članova porodica umrlih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Načelnik opštine Jovan Katić izjavio je na konferenciji za novinare da se projekat realizuje i saradnji sa opštinskom Boračkom organizacijom, sa kojom imaju izuzetnu saradnju, a što je dio aktivnosti brige o ljudima koji pripadaju boračkim kategorijama.

“Maksimalan iznos po aplikantu je 3.000 KM. Projekat podrazumijeva zamjenu krovova, termoizolacionih fasada i spoljne stolarije. Neki od uslova je da je lice stanovnik Istočnog Novog Sarajeva i da ima prebivalište na adresi objekta za koja se traže sredstva”, precizirao je Katić.

On je pozvao sve građane koji ispunjavaju uslove javnog poziva da se prijave i dobiju sredstva i da na taj način olakšaju adaptaciju svojih stambenih objekata, što je podići i kvalitet njihovih života.

Prema njegovim riječima, prednost imaju porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi, demobilisani borci od prve do pete kategorije, koji će dobiti najveći broj bodova, a u obzir će biti uzet i njihov socijalni status.Katić je naglasio da će komisiju činiti članovi opštinske Boračke organizacije i radnici Opštinske uprave, te da će rang-lista transparentno biti objavljena.

On je podsjetio i da je u prvom javnom pozivu za sistematske preglede boraca pregledano njih 150, te najavio da će u sljedećoj sedmici će biti objavljen novi javni poziv, s obzirom da se to pokazao kao dobar i koristan projekat za boračku populaciju sa ovog područja.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak rekao je da je ovaj projekat samo nastavak dobre saradnje sa Opštinskom upravom i načelnikom Katićem.

Tuševljak je istakao da će komisija prilikom razmatranja prijava raditi u skladu sa pravilnikom, kako bi bodovanje bilo izvršeno korektno i da oni koji imaju najviše bodova i dobiju pomoć.

“Sa Opštinskom upravom imamo niz započetih projekata, kao što je izrada projektne dokumentacije za spomen-sobu. U toku je i projektovanje centralnog spomen-obilježja pravoslavnog krsta koje će biti postavljen na kružni tog u Ulici Stefana Nemanje. Ove godine biće završena i spomen-ploča za 256 poginulih boraca sa Vraca, Kovačića i Grbavice”, naveo je Tuševljak.

On je rekao da su sa sredstvima koja dobijaju iz budžeta opštine generalno zadovoljni, s tim da bi ona mogla biti i veća s obzirom da je dosta boraca oboljelo i da se liječe van Bolnice “Srbija”, te odlaze u Banjaluku i druge centre, pa i u Srbiju.

Javni poziv je objavljen danas na veb-stranici opštine i opštinskim profilima na društvenim mrežama i trajaće 30 dana.

SRNA

Povezani članci

Potpisani ugovori sa poljoprivrednim proizvođačima o realizaciji projekata

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić potpisao je ugovore sa tri poljoprivredna proizvođača iz grada, sa područja Pala i Sokoca, ukupne vrijednosti oko 80.000 KM, koje su obezbijedili putem projekta “EU for agri” /EU4Agri/. Ćosić je naveo da je tehnički dio posla odradila Gradska razvojna agencija i time u značajnoj mjeri pružila pomoć poljoprivrednim proizvođačima, a […]

Počela obuka za turističke vodiče

U Palama je danas počela obuka za turističkog vodiča za koju se prijavilo 16 polaznika. Organizator obuke je Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo koja će uz saglasnost Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske dodijeliti licence uspješnim polaznicima. Direktor Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo Igor Ikonić rekao je da će 16 polaznika u narednih 10 dana […]