Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Razvijamo pozorišnu umjetnost

22 April 2024
4 min.
Razvijamo pozorišnu umjetnost

Istočno Novo Sarajevo uskoro dobija instituciju od izuzetnog kulturnog značaja, multifunkcionalno savremeno opremljeno gradsko pozorište.

Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, osnovan 2003, predstavlja nezaobilazno mesto kulturnog života istoimene opštine. To je ustanova okrenuta promociji kulturne baštine u saradnji s umetnicima, grupama i društvima koji deluju na polju različitih umetnosti. Centar je opremljen za izvođenje različitih kulturnih sadržaja, te je ujedno i organizator velikog broja manifestacija.

Osnovne aktivnosti centra su pozorišne predstave (za odrasle i decu), muzički programi (ozbiljne, zabavne i tradicionalne muzike), prikazivanje filmova, izložbe likovnih radova, promocije književnih dela, programi iz sopstvene produkcije, kao i humanitarne i edukativne aktivnosti.

Prema rečima direktora Mladena Jankovića, koncept i konkretni programski sadržaji u kulturnom centru prenose duh otvorenosti, fleksibilnosti, saradnje i transparentnosti.

– Kreiranjem posebnih programa usmerenih ka uključivanju i prezentaciji rada studenata i učenika, značajno se doprinosi promociji, razvoju i jačanju rada kulturnog centra. Svakodnevno nastojimo da obezbedimo kontinuiranu organizaciju i produkciju kulturno-umetničkih programa. Kvalitetan, prepoznatljiv i bogat program razvijen je aktivnim učestvovanjem lokalne zajednice, posebno mladih, u kulturnim i društvenim aktivnostima, te podsticanjem njihovog stvaralaštva. Od velike važnosti i posebnog značaja je nastavak razvijanja pozitivnog imidža ove ustanove kroz koncept suštinske otvorenosti, komunikativnosti i spremnosti na saradnju sa svim relevantnim faktorima važnim za rad kulturnog centra – ističe Janković.

Kulturni centar organizuje i suorganizuje prigodne programe u sklopu obeležavanja republičkih, opštinskih i drugih praznika i daje podršku svim važnijim kulturno-umetničkim i zabavnim manifestacijama koje se organizuju u ovom gradu. Od neke od najznačajnijih godišnjih manifestacija u organizaciji centra ubrajaju se Međunarodni festival malih scena i monodrame Republike Srpske, Svetosavske i Spasovdanske kulturne svečanosti, Poetski dani Dare Sekulić, Principovi dani u Istočnom Novom Sarajevu, Likovna kolonija Beli vuk i manifestacije povodom 9. januara, Dana Republike Srpske.

Posebna pažnja poklonjena je pozorišnoj umetnosti, kao jednoj od najkompleksnijih oblasti stvaralaštva.


– Već 28 godina uspešno se održava Međunarodni festival malih scena i monodrame Republike Srpske, koji pozorišni stručnjaci ubrajaju među najbolje pozorišne manifestacije u okruženju. Jedan od osnovnih značaja festivala je jačanje međunarodne kulturne razmene, promovisanje pozorišne umetnosti i stvaralaca, razmena ideja i pozorišne prakse i posvećenosti izazovima i perspektivama savremenog društva – navodi Janković.

Početkom decembra prošle godine u programu festivala učestvovala su vrhunska pozorišta iz Republike Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine. U zvaničnom takmičarskom programu predstavilo se pet pozorišnih komada i pet monodrama.

Već 28 godina održava se Međunarodni festival malih scena i monodrame Republike Srpske

Pažljivom selekcijom festival je potvrdio svoj profesionalni i estetski identitet, a ujedno je ponudio široku paletu različitih dramskih žanrova, glumačke igre, tematskih i sadržajnih poruka, kao i odličnu organizaciju. Svoje učešće na ovom festivalu imala je i ,,Borba“, izložbom ,,Bata u 90 slika“, a dve ustanove potpisale su i sporazum o zajedničkoj saradnji.

– Svečano otvaranje festivala pratilo je otvaranje izložbe Batinih fotografija, a bogat prateći program sadržavao je promocije najnovijih naslova domaćih autora. Tom prilikom Borbi smo dodelili Plaketu za podršku u radu kulturnog centra i uspešnu organizaciju izložbe – navodi Mladen Janković i dodaje da je zaključeni sporazum o saradnji Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo i ,,Borbe“ garancija da će i u budućnosti biti uspešno ostvarenih sličnih projekata.

Istočno Novo Sarajevo uskoro dobija instituciju od izuzetnog kulturnog značaja, multifunkcionalano, savremeno opremljeno gradsko pozorište.

– Izrazito razvijena pozorišna umetnost je odlika svakog savremenog grada u svetu. Grad Istočno Sarajevo je za svojih 30 godina postojanja učinio mnogo na ovom planu. Uprkos nepostojanju adekvatne infrastrukture i malom broju kvalifikovanog stručnog kadra, zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca i predanom radu postojećih ustanova kulture, koje godinama organizuju pozorišne programe i festivale, Istočno Sarajevo ima izgrađenu pozorišnu publiku i primetan razvoj u ovoj oblasti. Najveći uspeh je izgradnja zgrade pozorišta koja bi trebalo da se okonča u junu ove godine. Odlukom Vlade Republike Srpske iz 2022, osnovano je Narodno pozorište u Istočnom Sarajevu, čime je Republika Srpska dobila drugi nacionalni teatar, pored postojećeg Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci. Verujemo da se na ovom neće stati i da će vreme koje je pred nama biti period ozbiljnog razvoja pozorišne umetnosti kod nas – zaključuje Janković.

Osnivanjem Narodnog pozorišta 2022, Republika Srpska dobila je drugi nacionalni teatar, pored Banjaluke.

Povezani članci

Andrićgrad: Klasici domaćeg filma besplatno u multipleksu “Dolly Bell”

U okviru programa Kinoteke Republike Srpske u multipleksu “Dolly Bell” u Andrićgradu od 2. do 6. maja publika će moći da pogleda seriju projekcija posvećenih klasicima koji su obilježili epohe domaće kinematografije i inspirisali generacije. Tokom prve večeri programa Kinoteke, 2. maja od 19 časova, posjetioci će imati priliku da pogledaju film “Miris poljskog cveća” […]

Nikol Kidman dobila nagradu za životno djelo

Glumica Nikol Kidman dobila je nagradu za životno djelo Američkog filmskog instututa (AFI), čime je postala prva australijska glumica kojoj je dodijeljena ta nagrada. “Pivilegija je snimati filmove”, rekla je Kidman na ceremoniji dodjele nagrada, prenosi Tanjug pisanje BBC-ija. Glumici filma “Mulen Ruž”, prestižnu nagradu uručila je koleginica i trostruka oskarovka Meril Strip. Ostale zvijezde […]