Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Sa tržišta povučene dječije sjedalice za bicikl, skejtbord i drvene bojice

25 Novembar 2021
2 min.
Sa tržišta povučene dječije sjedalice za bicikl, skejtbord i drvene bojice

 Sa tržišta BiH povučene su dvije dječije sjedalice za bicikl i skejtbord, jer predstavljaju rizik od povreda, kao i drvene bojice, pakovanje od 12 komada, zato što je migracija hroma veća od dopuštene, dok se kupcima preporučuje da prestanu koristiti ove proizvode i vrate ih u maloprodaju ili uvozniku.


Dječija sjedalica za bicikl “Pulsino silver” porijeklom iz Italije, čiji je bar kod 0860500643093, predstavlja rizik od povrede, jer nema oslonac za noge, oznake standarda, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Kod ove sjedalice podaci koji su u vezi sa kupovinom samog proizvoda nisu na službenim jezicima BiH, kao ni uputstva za upotrebu, a proizvod ne ispunjava bezbjednosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN 14344:2009.

Sjedalica za bicikl porijeklom iz Kine, sa bar kodom 6930019952011, predstavlja rizik od povreda, jer nema dovoljno podataka da se izvrši klasifikacija sjedalice, nisu ispunjeni zahtjevi u vezi sa prostorom za sjedenje i naslonom za noge, mali dijelovi se mogu lako odvojiti, nisu ispunjeni zahtjevi u vezi sa zadržavanjem stopala/naslona za noge, nema oznake težišta, kao ni uputstva za upotrebu, a ne ispunjava ni standard BAS EN 14344:2009.

Skejtbord porijeklom iz Kine, čiji je bar kod 6985184289752, predstavlja rizik od povrede, jer je došlo do loma daske prilikom ispitivanja, nedostaje dokumentacija o konstrukciji, uputstva za upotrebu, informacije o servisiranju i održavanju, upozorenje da skejtbordanje može biti opasan, a ne ispunjava ni bezbjednosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN 13613:2012.

Drvene bojice porijeklom iz Francuske, sa bar kodom 3154141832123, opasne su jer je migracija hroma /VI/ iz materijala ostruganog sa površine bojica veća od dopuštene.

Dijete može staviti bojicu u usta i cuclati je, pa se tako izlaže djelovanju hroma, a hrom /VI/ može uzrokovati rak, senzibilizaciju i može izazvati alergijske reakcije.

Mjerodavna inspekcija naložila je uništavanje ovih bojica, te obavještavanja potrošača, navode iz Agencije.

SRNA

Povezani članci

Dodik: Sa Putinom dogovorena ista cijena gasa

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom dogovorio istu cijenu gasa. Dodik je za RTRS izjavio da je zadovoljan razgovorom sa Putinom, pojasnivši da su razgovarali o aktuelnoj situaciji u Repulici Srpskoj i BiH i zajedničkim ekonomskim projektima. On je naveo da ruski predsjednik podržava izgradnju gasovoda […]

Dodik: Ne vode se pregovori u BiH, već samo u FBiH

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je Srni da Republika Srpska i njeni politički predstavnici ne učestvuju u pregovorima koji se posljednjih dana vode u Federaciji BiH /FBiH/ među političkim partijama iz ovog entiteta. “SNSD, a pretpostavljam i druge partije iz Republike Srpske, imaće šta da kažu posebno u vezi sa Domom naroda u FBiH, o […]