Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Školska godina počinje 1.septembra, besplatni udžbenici za 50 odsto osnovaca

26 Avgust 2023
6 min.
Školska godina počinje 1.septembra, besplatni udžbenici za 50 odsto osnovaca

U školske klupe osnovnih škola sješće oko 8.900 prvačića, dok ih je prošle godine upisano 9.152. U ovoj školskoj godini u planu je uvođenje video-nadzora u škole i đačke domove koji ga nemaju, kao i uvođenje školskih policajaca.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić rekla je u intrervjuu Srni da će nova školska godina početi 1. septembra i da će Vlada Srpske obezbijediti besplatne udžbenike za gotovo 50 odsto ukupnog broja učenika osnovnih škola.

Stojičićeva je podsjetila da je u toku sanacija 10 školskih objekata oštećenih u nevremenu koje je Srpsku zadesilo u prethodnom periodu, za šta je Vlada Republike Srpske obezbijedila dodatnih 635.380 KM.

Ona je izrazila uvjerenje da će ovi radovi biti završeni do početka nove školske godine, te da će nastava početi nesmetano.

UPISANO 8.900 PRVAČIĆA I 9.440 UČENIKA PRVOG RAZREDA SREDNJE ŠKOLE

“U školske klupe osnovnih škola sješće oko 8.900 prvačića, dok ih je prošle godine upisano 9.152. Ovi podaci nisu konačni, a tačne ćemo imati krajem septembra, nakon što nam škole dostave godišnje programe rada, jer se određeni broj učenika upiše i nakon juna”, navela je Stojičićeva.

Ona je dodala da je u prve razrede srednjih škola do sada upisano oko 9.440 učenika, dok su prošle godine upisana 9.303.

Stojičićeva je napomenula da će besplatne udžbenike dobiti učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, pobjednici republičkog takmičenja u školskoj 2022/2023. godini, kao i osnovci od petog do devetog razreda koji su treće i naredno dijete u porodici sa troje i više djece.

PRAVOM NA BESPLATNE UDŽBENIKE POVEĆAN OBUHVAT OSNOVACA OD PETOG DO DEVETOG RAZREDA

“Vlada Republike Srpske donijela je odluku o povećanju obuhvata djece koja ostvaruju pravo na besplatne udžbenike od petog do devetog razreda, a u skladu s njom biće obezbijeđeni besplatni udžbenici i za korisnike prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, kao i za djecu korisnike prava na ličnu invalidninu u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti Republike Srpske”, rekla je Stojičićeva u intervjuu Srni.

Ona je napomenula da će Ministarstvo porodice, omladine i sporta Srpske dodatno obezbijediti besplatne udžbenike za odlične učenike iz porodica sa četvoro i više djece, i to za osnovce od petog do devetog razreda.

“Pozivam i ovom prilikom jedinice lokalnih samouprava da pruže podršku u obezbjeđivanju besplatnih udžbenika za preostalih oko 50 odsto učenika, s obzirom na to da se ova aktivnost posmatra kao jedna od zajedničkih mjera svih nivoa vlasti u oblasti populacione politike”, istakla je Stojičićeva.

ŠEST NOVIH DIGITALNIH SADRŽAJA UDŽBENIKA ZA OSNOVNE ŠKOLE

Govoreći o novinama za učenike u osnovnim školama, ona je navela da su u novoj školskoj godini digitalizovani sadržaji 32 udžbenika za 36 nastavnih predmeta, od kojih je šest novih digitalnih sadržaja udžbenika.

“Digitalizovan je sadržaj za udžbenik `Digitalni svijet` u drugom razredu, `Matematiku` i `Prirodu i društvo` u četvrtom razredu, te `Srpski jezik i jezičku kulturu`, `Prirodu i društvo` i `Engleski jezik` u petom razredu”, precizirala je Stojičićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je Ministarstvo, u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva, uspjelo u proteklom periodu digitalizovati sadržaje udžbenika od prvog do petog razreda gotovo u potpunosti.

“Ovu aktivnost prati i infrastrukturno opremanje osnovnih i srednjih škola IKT opremom. Tako da su područna odjeljenja osnovnih škola opremljena u prvoj polovini godine sa 475 laptopa i projektora, a radi se i na uvođenju bežičnog interneta u odjeljenjima koja ga nemaju, kao i na poboljšanju postojećeg u saradnji sa kompanijom `M:tel`. U 78 područnih odjeljenja koja nemaju nikakav internet biće uveden bežični 4G internet”, rekla je Stojičićeva.

Prema njenim riječima, u ovoj godini će novim računarima biti opremljeni kabineti informatike u svim srednjim školama, i to po dva kabineta sa po 15 računara sa novom strujnom i mrežnom infrastrukturom, što će doprinijeti poboljšanju kvaliteta vaspitno-obrazovnog procesa.

“U saradnji sa kompanijom `M:tel` planiramo u sve škole uvesti aplikaciju za filtriranje internet saobraćaja koja će sve učenike za vrijeme boravka u školi zaštititi od zlonamjernih sadržaja na internetu”, rekla je Stojičićeva.

PROGRAMOM MJERA ZA JAČANJE BEZBJEDNOSTI U ŠKOLAMA PREDVIĐENO I UVOĐENJE VIDEO-NADZORA

Kada je riječ o programu mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanja nasilja u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj, Stojičićeva je navela da je sveobuhvatan i da je u ovoj školskoj godini u planu uvođenje video-nadzora u škole i đačke domove koji ga nemaju, kao i uvođenje školskih policajaca.

“Donesen je i Pravilnik o normativima i standardima za finansiranje osnovnih škola, kojim je predviđeno jačanje stručne službe škole, ali i data mogućnost školama da za čuvanje školskog objekta i opreme i jačanje bezbjednosti u školi, škola može sistematizovati radno mjesto noćni čuvar, odnosno redar”, rekla je Stojičićeva.

Ona je napomenula da će u ovoj školskoj godini u devete razrede u 20 osnovnih i prve razrede u 20 srednjih škola biti eksperimentalno uveden fakultativni program “Humanost i bezbjednost” sa fokusom na mentalno zdravlje učenika, empatiju, prijateljstvo i nenasilje.

Stojičićeva je dodala da je sačinjen i priručnik za nastavnike osnovnih škola “Zdravi životni stilovi”, koji je usmjeren ka prevenciji nasilja.

“Od 16. do 23. avgusta Republički pedagoški zavod realizovao je grupni savjetodavno-instruktivni rad za sve nastavnike, stručne saradnike i direktore zaposlene u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj s ciljem podrške školama u jačanju vaspitne uloge i osiguranju i očuvanju bezbjednosti u školama”, ukazala je Stojičićeva.

POVEĆANA ZAINTERESOVANOST SREDNJOŠKOLACA ZA DEFICITARNA ZANIMANJA

Ona je izrazila zadovoljstvo što je zainteresovanost učenika za upis u deficitarna zanimanja veća u odnosu na prošlu školsku godinu.

“U novoj školskoj godini imamo 641 učenika u deficitarnim zanimanjima, dok je prošle godine upisan 531. Tako da brže zaposlenje nakon završene škole i stipendije koje daje Vlada učenicima koji upišu deficitarna zanimanja očigledno daju rezultate”, ocijenila je Stojičićeva.

Ona je napomenula da su u ovoj školskoj godini novina i ogledna zanimanja, i to u Tehničkoj školi u Gradišci, koja je upisala još jednu generaciju učenika na zahtjev poslodavca u zanimanja tehničar za robotiku i CNC operater, kao i u Medicinskoj školi u Banjaluci, gdje je odobren ogledni nastavni plan i program za zanimanje stomatološki tehničar, na zahtjev Komore stomatologa Republike Srpske.

SRNA

Povezani članci

Dodik: Pozivam sve da ovaj dan bude obilježen u miru i dostojanstvu

Prije nekoliko dana Srbi su dostojanstveno odali počast srpskim žrtvama u Podrinju. Danas se Bošnjaci sjećaju žrtava svog naroda i odaju im počast, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. –  Želim da se obratim ukupnoj javnosti i pozovem sve da ovaj dan bude obilježen u miru i dostojanstvu – istakao je Dodik u objavi […]

U Potočarima komemorativni skup stradalim Bošnjacima

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti obilježeno 29 godina od srebreničkih dešavanja u julu 1995. godine. Program obilježavanja počeće u 9.30 časova dočekom zvanica i gostiju, a u 10.30 časova počeće emitovanje video-poruka i obraćanja zvaničnika u bivšoj fabrici akumulatora. Potom će u 12.00 časova zvaničnici i delegacije odati počast i položiti cvijeće […]