Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

“Snus” – duvanski proizvod: Regionalni problem među djecom

21 Maj 2023
2 min.
“Snus” – duvanski proizvod: Regionalni problem među djecom

U zemljama u okruženju, ali i u Srpskoj, djeca koriste tzv. “cnus” duvanski proizvod u vrećicama poput čaja. Manje poznat na našem prostoru, postao je regionalni problem i izazvao veliku paniku, posebno među roditeljima i nastavnicima.

Lako je dostupan u trgovinama, jer nije na listi zabranjenih proizvoda, a veoma je opasan, izaziva zavisnost i bolesti.

U Foči, snus na rođendanskoj proslavi, a potom i u učionici. U Osnovnoj školi “Sveti Sava”, brzo i stručno su s policijom razotkrili odakle ova opasnost kod đaka. Zaustavljeno je širenje opasnog duvansko-nikotinskog proizvoda. Pojačan oprez!

– Mogu da kažem da se radi o različitoj djeci ima ih iz problematičnih porodica ima i nekih koji su se prvi susreli ipak su to djeca od 14 i 15 godina koja su se susrela s tim i za njih je to u tom uzrastu dječiji izazov – rekla je direktorka ove Osnovne škole Јelena Čančar.

Građani kategorični – odgovornost je podjednako na roditeljima i institucijama.

U Inspektoratu Republike Srpske su jasni – zakonom je zabranjena prodaja duvansko-nikotinskih prerađevina maloljetnicima. Naglašavaju, zakonsku oblast bi trebalo urediti.

– Nama trenutno predstavlja problem što nikotinske kesice, nargile, elektronske cigarete nisu regulisane koje sadrže dijelove biljke duvana, a nema ih u popisu zabranjenih proizoda – dodaje potparolka Inspektorata Dušanka Nikolić.

Onkolozi – kategorični “snus” je opasan. Skriven u usnoj duplji je neprimjetan, a aktivan je ubica zdravlja, izaziva karcinom.

– Povećava rizik od raka usne dupljine ima osim nikotina i nitrozamina i postojeće vjerovatnoće za karcinom pankreasa – istakla je internista-onkolog Univerzitetske bolnice Foča Nikolina Dukić.

Psihijatri ističu – zavisničko ponašanje kod djece je opasno. Istraživanja su pokazala da osnovci i srednjoškolci sve više koriste opasni “snus” s objašnjenjem, u odnosu na cigarete lakše ga skrivaju i koriste.

– I što je ustvari poražavajuće prvo počinju da koriste iz zabave, iz početka i povrate ali istrajavaju i na kraju imamo klasično zavisničko ponašanje što stvara probleme dalje zavisnosti – dodaje profesorka psihijatrije Medicinskog fakulteta Foča Snežana Medenica.

Ljekari i nastavnici, apeluju i na trgovce da djeci nipošto ne prodaju “snus”, cigarete i alkhol, koji su opasni izvori stvaranja bolesti zavisnosti i nedruštvenog ponašanja, koje kad izmaknu kontroli izazivaju nezaustavljive posljedice.

RTRS

Povezani članci

Ko je bila Amber zbog koje je nastao sistem “Amber alert”

MUP Srbije je sinoć aktivirao sistem potrage “Pronađi me” po uzoru na „Amber Alert“ za devojčicu Danku Ilić (2), koja je nestala danas tokom popodneva u okolini Bora. “Pronađi me” je signal koji građani Srbije dobiju onog momenta kada neko dijete nestane i ovaj sistem u više zemalja svijeta već postoji kao „Amber alert“. Ovaj […]

Putin: Unutrašnji sukob u SR Jugoslaviji 1999. podstican spolja i iznutra

Unutrašnji sukob koji je doveo do događaja u SR Jugoslaviji /SRJ/ 1999. godine podstican je i iznutra i spolja, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin. “Prvi korak je, naravno, bio problem unutrašnjeg sukoba. Neću sada procjenjivati ko je i za šta kriv, ko je kakvim ciljevima težio. To je, svakako, podgrijavano i iznutra i spolja”, […]