Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Sokolac: Obilježen Dan početka proboja Solunskog fronta u Velikom ratu

15 Septembar 2021
3 min.
Sokolac: Obilježen Dan početka proboja Solunskog fronta u Velikom ratu

Polaganjem vijenaca na Spomenik solunskom dobrovoljcu u Sokocu, na kome su upisana 363 imena dobrovoljaca sa područja ove opštine, obilježen je Dan početka proboja Solunskog fronta u Velikom ratu i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.


Vijence su položili, delegacija Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih dobrovoljaca 1912-1918 opštine Sokolac, delegacija SUBNOR-a i načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica te delegacija lokalnog parlamenta.

Bjelica je, čestitajući Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, rekao novinarima da je Sokolac jedna od rijetkih opština u Srpskoj koja je izgradila Spomenik solunskom dobrovoljcu i u kojoj djeluje udruženje koje okuplja potomke srpskih dobrovoljaca i čuva od zaborava ulogu njihovih predaka u očuvanju srskoj jedinstva, sloge i zajedniče borbe za slobodu.

“Sokolac se uvijek isticao i prednjačio u svim aktivnostima očuvanja srpskog jedinstva i veoma je bitno to njegovanje tradicije da su naši preci učestovali u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine“, naglasio je Bjelica.

Predsjednik opštinskog Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih dobrovoljaca od 1912. do 1918. godine Branimir Đurković naglasio je da je 15. septembar – Dan početka proboja Solunskog fronta i Dan srpskog jedinstva – dan velike simbolike i da takav treba da bude za sva buduća pokolenja.

On je rekao da će sve dosadašnje aktivnosti Udruženja na čijem je čelu, ostati u sjećanju potomcima jer su njihovi članovi na ovaj način sačuvali od zaborava dio srpske istorije kroz koju su najčvršće vezani Srbi ma gdje življeli, što su upravo pokazali dobrovoljci u Velikom ratu.

“Uspjeli smo da očuvamo veliku tradiciju slobodarstva srpskog naroda koja je svima poznata, da očuvamo udruženje i pored niza poteškoća i uspjeli smo da sačuvamo tri spomenika iz minulih ratova u kojima je izvojevana naša sloboda“, naveo je Đurković.

Prema njegovim riječima, obaveza lokalne zajednice je da se održe udruženja koja njeguju tradicije oslobodilačkih ratova, kako bi mladi naraštaji imali šta da naslijede i prenesu na svoje potomke ono što treba sa ponosom očuvati.

Đurković je naglasio da su na Spomeniku solunskom dobrovoljcu u Sokocu upisano 363 imena dobrovoljaca koji su učestovali u odbrambenim ratovima Srbije sa područja opštine Sokolac, te dodao da postoji inicijativa da ovo obilježje preraste u regionalno, kako bi potomci dobrovoljaca iz susjednih opština mogli upisati imena predaka na ovaj spomenik, nakon što prikupe potrebnu dokumentaciju o njihovom učešću.

“To je dokaz da ljudi žele da sačuvaju uspomenu na svoje pretke, hrabre borce koji su u Velikom ratu ustali protiv tri carevine i nakon pobjede potpuno promijenili dotadašnju sliku Evrope”, naglasio je Đurković.

On je naveo da je Spomenik solunskom dobrovoljcu podignut 2008. godine najvećim dijelom sredstvima opštine Sokolac i sredstvima potomaka koji su bili donatori.

Đurković je podsjetio da se polaganjem vijenaca na ovo obilježje već 13 godina obilježava 15. septembar – Dan početka proboja Solunskog fronta i 11. novembar – Dan primirja u Velikom ratu između sila Antante i NJemačke.

SRNA

Povezani članci

Dodik zapjevao “Pukni zoro” na svadbi Nemanje Majdova (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, zapjevao “Pukni Zoro” na svadbi Nemanje Majdova.

Dodik i Đoković na svadbi kod Nemanje Majdova (FOTO)

Nemanja Majdov, srpski svijetski šampion u džudu, danas je stao na ludi kamen. Svadbeno veselje upriličeno je u Istočnom Sarajevu. Među zvanicama su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, najbolji teniser svijeta Novak Đoković, kao i brojna druga imena iz svijeta sporta, kulture i javnog života Republike Srpske.