Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

Srbi brane”DEJTON” pa zarade američke sankcije : SAD nastavljaju politiku kažnjavanja neposlušnih

18 Mart 2023
3 min.
Srbi brane”DEJTON” pa zarade američke sankcije : SAD nastavljaju politiku kažnjavanja neposlušnih

Direktor Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske (RUGIPP), Dragan Stanković, završio je na američkoj crnoj listi, odnosno na listi nepoželjnih osoba Stejt departmenta.

Njemu se kao i desetini raznih funkcionera iz Republike Srpske zamjera od strane Amerikanaca da ometa, kako kažu, implementaciju Dejtonskog sporazuma. Stanković je, kako navode u obrazloženju, vodio agenciju odgovornu za Zakon o nepokretnoj imovini i da je direktno doveo u pitanje ustavni poredak BiH, koji podriva Dejtonski mirovni sporazum.

Stanković sigurno nije poslednji funkcioner Srpske koji će završiti na nekoj od američkih crnih lista. Pre njega tu su završili i Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, Alen Šeranić ministar zdravlja, Nikola Špirić, delegat u Domu naroda PBiH, i visoki funkcioner SNSD. Takođe i Dodikov savetnik, Milan Tegeltija, zajedno sa suprugom je na toj listi, kao i veliki broj bivših i sadašnjih funkcionera Srpske demokratske strane (SDS) kojima je nedavno ugašen i domen zbog toga.

Ono što je skoro pa uhodana šema za američke sankcije, kada su u pitanju funkcioneri Republike Srpske jeste da im se konstantno zamera da krše Dejtonski sporazum, kako ističu iz SAD, a istina je suprotna.

– Zvaničnici Srpske završavaju na američkim nepodobnim listama, jer ne dopuštaju raspakivanje Dejtonskog sporazuma na štetu Republike Srpske i otimanje nadležnosti koje on propisuje Srpskoj – ističu sagovornici “Novosti”.

Vojislav Savić, politikolog, kaže da je pre svega važno napomenuti da su sankcije, osim ako nije u pitanju terorizam, skoro po pravilu isključivo stvar političkog progona neistomišljenika, pa je tako i ovde slučaj.

Osmica na crnoj listi

Na američkim listama nalaze se i pojedinci iz Federacije BiH. Poslednji koji je tamo završio je Osman Mehmedagić Osmica, sada već bivši šef OBA BiH. On je dospeo na američku “crnu listu”, kako navode Amerikanci, jer je sarađivao sa kriminalnim mrežama kako bi se obogatio i to omugućio svojoj stranci SDA.

– To je pokušaj da se izoluju pojedinci i da se njihovim disciplinovanjem ostali obeshrabre da rade mimo interesa Zapada, a prvenstveno SAD. Srećom, mislim da javnost u Republici Srpskoj još uvek ima izražen senzibilitet za ovakve pojave, zahvaljujući veoma lošim iskustvima u prošlosti – ističe Savić.

Konkretno, kada je u pitanju imovina, koja je povod za sankcije ljudima iz Republike Srpske, on kaže da nema dileme da je to nadležnost entiteta, i besmisleno je čak i upuštati se u raspravu oko toga da li je to po “Dejtonu” ili ne.

Stejt Departmen samostalan

Inače, Stejt department može sam uvesti sankcije, pa je samim tim proces kraći, dok ih OFAC (Ministarstvo finansija SAD) uvodi nakon koordinacije sa različitim ministarstvima i obaveštajnom zajednicom SAD, što uključuje 17 agencija.

Drago Vuković, analitičar, smatra da su generalno sankcije ovog tipa neprimerene modernim međunarodnim odnosima.

– SAD igraju igru kroz koju nameću svoja pravila. To nema nikakve veze sa demokratijom i ljudskim pravima čiji je promotor upravo Amerika – istakao je Vuković.

Novosti

Povezani članci

Krečenje stana od 50 kvadrata oko 600 maraka

Stanovnici Srpske koji se ovog proljeća upuste u renoviranje kuće ili stana samo za usluge krečenja moraće izdvojiti i 20 odsto više novca nego lani, a rast troškova natjerao je i druge majstore da promijene cjenovnike. Krečenje je jedan od osnovnih proljetnih radova u kući, a za osvježenje prostorije od 50 kvadrata u najvećem gradu […]

Nevjerovatno: U ovom gradu u BiH ima čak 150 milionera

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije preduzetnika u BiH Samir Vildić, iznio je jedan nevjerovatan podatak. Kako je rekao, u Živinicama živi više od 150 milionera, dok je Kakanj grad sa više od 40 milionera. Prema njegovim riječima, statistički (odnosno procentualno prema broju stanovnika) Živinice imaju mnogo više milionera nego Berlin, odnosno imaju isto milionera kao jedan […]