Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Tuševljak: Narodna skupština davno trebala da usvoji izvještaj Međunarodne komisije za Srebrenicu

15 April 2024
2 min.
Tuševljak: Narodna skupština davno trebala da usvoji izvještaj Međunarodne komisije za Srebrenicu

Narodna skupština Republike Srpske trebala je davno da usvoji izvještaj Međunarodne komisije za Srebrenicu koja je utvrdila da nije bilo genocida, izjavio je Srni predsjednik opštinske Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak.

Tuševljak je napomenuo da je Komisija utvrdila da su događajima u Srebrenici 1995. godine prethodila dešavanja u Kravici i širem području, gdje je ubijeno više od 3.000 boraca i civila Republike Srpske.

“U ovom momentu svijet, a pogotovo Njemačka, nastoji da se usvoji rezolucija o Srebrenici i da sa sebe speru ljagu za sve ono što su radili u dva svjetska rata, te da se u narednih 20, 30 ili 50 godina priča o Srbiji i Srbima da su izvršili genocid“, rekao je Tuševljak.

On je naglasio da Boračka organizacija podržava prijedlog da se održi sjednica Narodne skupštine Republike Srpske i usvoji izvještaj Međunarodne komisije za Srebrenicu, ali i veliki miting srpskog naroda na Trgu Krajine u Banjaluci jer je to u ineresu srpskog naroda i Srba koji žive na prostorima bivše Jugoslavije.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je da u četvrtak, 18. aprila u Narodnoj skupštini Republike Srpske bude usvojen izvještaj Međunarodne komisije za Srebrenicu, a nakon toga i na prisustvo velikom mitingu srpskog naroda na Trgu Krajine u Banjaluci sa kojeg će biti poručeno da su Srbi posvećeni svojoj slobodi i odbrani svoje budućnosti.

Na Trgu Krajine u Banjaluci u četvrtka, 18. aprila, u 18.00 časova biće održan veliki miting sa kojeg će jasno biti poručeno da Republiku Srpsku i srpski narod niko ne može i neće poniziti, ma gdje i kakve odluke donosili.

Bošnjački dio misije BiH pri UN samostalno, bez odluke Predsjedništa BiH, radi na novoj rezoluciji o Srebrenici koja bi trebalo da bude predstavljena na sjednici Generalne skupštine UN.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte.

Komisija od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici, niti na bilo kom drugom mjestu.

SRNA

Povezani članci

Ćosić: Proces protiv Dodik i Lukića besmislen – Srpska će iskristalisati svoju poziciju (VIDEO)

Za danas je u Sudu BiH zakazan nastavak ročišta u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske, zbog navodnog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita. Najavljeno je okupljanje velikog broja građana iz Srpske i Srba iz Federacije, kako bi pružili masovnu podršku predsjedniku Republike pred Sudom BiH. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić […]

U utorak o atrakcijama tokom prvomajskih i vaskršnjih praznika

 Na Jahorini će u utorak, 30. aprila, biti održana konferencija za novinare povodom otvaranja atrakcija koje će biti dostupne posjetiocima tokom prvomajskih i vaskršnjih praznika, kao i najava za ljetnu sezonu. Pres-konferencija biće održana u prostorijama Ruskog doma od 13.00 časova, najavljeno je iz Olimpijskog centra /OC/ “Jahorina”. Medijima će se obratiti direktor OC “Jahorina” […]