Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

U Andrićgradu predavanje Miloša Kovića

09 April 2024
2 min.
U Andrićgradu predavanje Miloša Kovića

Istoričar Miloš Ković danas će u Andrićevom institutu u Andrićgradu održati predavanje o temi “Srpska istoriografija: Nasleđe, izazovi, perspektive”.


Iz Instituta su najavili da će predavanje obuhvatiti analizu i stanje današnje srpske istoriografije koja doživljava duboku intelektualnu i metodološku krizu, prožetu osporavanjem njenih tradicionalnih pristupa, postavljenih teorijskih temelja i vrijednosnih orijentacija koje su je dugo vremena usmjeravale.

“Na međunarodnoj sceni, posebno u vodećim zapadnim akademskim krugovima, sve češće se pojavljuju publicistički radovi otvoreno propagandističkog karaktera koji opravdavaju razbijanje Jugoslavije i današnje procese asimilacije i marginalizacije srpskog naroda”, navode iz Andrićevog instituta.

Iz Instituta napominju da i sukobi unutar akademske zajednice razotkrivaju raznolike interpretativne paradigme, dovodeći u pitanje postojanje koherentne nacionalne istoriografske škole.

“Ovo stanje izaziva podozrenje i skepticizam šire javnosti prema akademskim autoritetima, čiji se ugled, ukorijenjen u prošlosti, suočava sa osporavanjem”, navode iz Andrićevog instituta i ukazuju da je česta kritika upućena istoričarima da su prihvatili strane konceptualne okvire koji, kako se tvrdi, služe interesima duhovnog i političkog potčinjavanja srpske kulturne baštine.

Profesor Ković poznat je po svojoj dubokoj erudiciji, oštroumnoj analizi i bogatom naučnom opusu. Od 2000. godine predaje opštu istoriju novog vijeka na Filozofskom fakultetu, gdje je prošao sva naučna zvanja.

Učesnik je nekoliko naučnoistraživačkih projekata u organizaciji Instituta za savremenu istoriju u Beogradu, Filozofskog fakulteta i Balkanološkog instituta SANU.

Predavanje će početi u 18.00 časova, a ulaz je slobodan.

SRNA

Povezani članci

Bećković: Selimović najbolji primjer da je skupo biti Srbin

Meša Selimović opredelio se pri čistoj svesti da bude srpski pisac i o tome pismom obavestio Srpsku akademiju nauka i umetnosti /SANU/, a i sam je najbolji primer za njegovu rečenicu da je “biti Srbin skupo”, izjavio je Srni akademik Matija Bećković. Bećković, koji je kao najmlađi Mešin beogradski prijatelj proveo mnogo dana uz njega […]

Antić: Omladina da uči o srpskoj istoriji (FOTO)

Pale su junačko mjesto koje je imalo veliki istorijski značaj i simboliku u stvaranju Republike Srpske i zato djeca treba da uče o srpskoj istoriji, rekao je Dejan Antić, autor izložbe “Drugi balkanski rat na fotografijama i dokumentima” koja je otvorena sinoć u Palama. Antić je izjavio novinarima da se večeras sjećaju junaka sa Bregalnice, […]