Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

U četvrtak počinju “Poetski dani Dare Sekulić”

08 April 2024
3 min.
U četvrtak počinju “Poetski dani Dare Sekulić”

“Poetski dani Dare Sekulić” biće održani u Istočnom Sarajevu u četvrtak i petak, 11. i 12. aprila, u okviru kojih je od ove godine uspostavljena i književna nagrada za neobjavljenu zbirku pjesama na srpskom jeziku pisanu ćirilicom čiji je prvi laureat Sara Novković Tepšić iz Kljajićeva u Srbiji.

Profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Saša Knežević rekao je da su pravo učešća na konkursu za ovu nagradu imale pjesnikinje do 30 godina.

Knežević je na konferenciji za novinare najavio da će ove godine u okviru “Poetskih dana Dare Sekulić” biti organizovan okrugli sto pod nazivom “Čitanje poezije Dare Sekulić” na kojem će, osim njega, učestvovati profesori i književnici, među kojima su Sunčica Denić, Marijana Mitrić, Stanislav Stanković, Miroslav Cera Mihailović, Danijela Mrda, Ivana Kuljanin, Mirko Vuković, Boris Đorem, Nedeljko Babić, Mirjana Kusmuk i Radenko Kela.

Prema programu ovogodišnje manifestacije, biće održano poetsko veče “Knjige su isto što i ljudi”, muzičko-poetski resital “Vojnici regruti” – poema Dare Sekulić posvećena stradalima u Dobrovoljačkoj ulici uz učešće pjesnika i gostiju iz Vlasotinca i prikazivanje art dokumentarnog filma “Čekajući krst”.

Knežević je istakao da je stvaranje kulturnog identiteta nemoguće bez značajnih i velikih stvaralaca, zbog čega je važna i ova manifestacija.

Direktor “Forum teatra” Vitomir Mitrić izjavio je na konferenciji za novinare da je Dara Sekulić svoj stvaralački rad djelimično posvetila i ostvarila u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, “Poetski dani Dare Sekulić”, koji se organizuju treći put, ove godine su organizaciono najsloženiji.

On je napomenuo da manifestaciju realizuju zajedno Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, Matična biblioteka Istočno Sarajevo, Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža i “Forum teatar” Istočno Sarajevo.

Zamjenik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Aleksandar Kostović izjavio da je ovo jedan u nizu projekata iz oblasti kulture koje podržava Opštinska uprava i dodao da je ovo način da se sačuva sjećanje na stvaralaštvo Dare Sekulić, koje je posljednjih decenija njenog života bilo vezano za Istočno Sarajevo.

“Dara Sekulić je bila jedna od najvećih srpskih pjesnikinja i zahavalan sam ljudima koji su pokrenuli ovu manifestaciju, a Opštinska uprava će uvijek stajati iza ovakvih projekata”, istakao je Kostović.

Šef Kabineta načelnika opštine Istočna Ilidža Predrag Šarović podsjetio je da se na području ove lokalne zajednice organizuju manifestacije “Dani Simeona Milutinovića”, “Dani Mome Kapora”, “Dani Žarka Vidovića”.

Pokrovitelji manifestacije su grad Istočno Sarajevo, opštine Istoično Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Dara Sekulić, po mnogima najznačajnija srpska pjesnikinja poslije Desanke Maksimović, preminula je 12. aprila 2021. godine u Sarajevu u 91. godini. Imala je dug i traumatičan životni put koji je okončan u porodičnom krugu u Sarajevu.

NJen život bitno su označila dva rata, u kojem su se zapatile dvije velike traume. Trauma djevojčice sa Korduna, kojoj su ustaše spalile kuću i pobile više članove brojne porodice, te trauma iz rata devedesetih godina, kada je ponovo morala iskusiti dramu izbjeglištva.

SRNA

Povezani članci

Nikol Kidman dobila nagradu za životno djelo

Glumica Nikol Kidman dobila je nagradu za životno djelo Američkog filmskog instututa (AFI), čime je postala prva australijska glumica kojoj je dodijeljena ta nagrada. “Pivilegija je snimati filmove”, rekla je Kidman na ceremoniji dodjele nagrada, prenosi Tanjug pisanje BBC-ija. Glumici filma “Mulen Ruž”, prestižnu nagradu uručila je koleginica i trostruka oskarovka Meril Strip. Ostale zvijezde […]

Rambo Amadeus ima novu pjesmu (VIDEO)

​Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, ima novu pjesmu koja nosi naziv “Show Business”. Za potrebe ove numere napravljen je i spot, koji sadrži kadrove iz filmova “Metropolis” (1927.) i “Godzila” (1958.) “U ovoj epohi, koju trenutno živimo, šou biznis je ušao u sve pore društva. Ni biznis, ni politika, ni zdravstvo, ni obrazovanje, ništa […]