Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Uskoro kampanja “Spriječi korupciju”

25 Novembar 2021
3 min.
Uskoro kampanja “Spriječi korupciju”

Kancelarija za veterinarstvo BiH u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara pokrenuće kampanju “Spriječi korupciju”, kako bi se doprinijelo otklanjanju i sprečavanju mogućih oblika koruptivnih ponašanja.

Povod za pokretanje kampanje jeste epilog akcije Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ kodnog naziva “Indi”, u kojoj su uhapšena tri granična veterinarska inspektora Kancelarije za veterinarstvo BiH zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja, te primanja dara i drugih oblika koristi, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

U okviru kampanje, između ostalog, planirano je uvođenje besplatnog broja za prijavu korupcije, uz postojeću aplikaciju za onlajn prijavu korupcije na službenoj veb stranici Kancelarije za veterinarstvo, te postavljanje plakata sa antikorupcijskom porukom na graničnim prelazima u BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Saša Bošković poručili su danas da je cilj kampanje “Spriječi korupciju” podizanje javne svijesti o štetnosti korupcije i ohrabrivanje građana, posebno privrednika, da se aktivno uključe u sve oblike sprečavanja te pošasti.

“Ponovo pozivam sve građane, a posebno domaće privrednike, da nam budu partner u borbi protiv potencijalne korupcije, te da se obrate nadležnim službama i Kancelariji za veterinarstvo BiH ukoliko imaju pritužbe na rad graničnih veterinarskih inspektora u smislu njihovog eventualnog nezakonitog djelovanja”, naglasio je Košarac.

On je dodao da se ove aktivnosti sprovode s ciljem sprečavanja potencijalnih devijantnih i nezakonitih aktivnosti na graničnim prelazima.

“Apsolutni smo zagovornici decidnog poštovanja zakonskih propisa i nultog stepena tolerancije prema državnim službenicima za koje se utvrdi odgovornost za nezakonito postupanje. Potpuno je neprihvatljivo da pravosnažno osuđeni za zloupotrebu službenog položaja i korupciju rade u državnoj službi”, poručio je Košarac.

On je naglasio da je obaveza graničnih veterinarskih inspektora da postupaju zakonito, te da budu u funkciji pomoći i podrške unapređenju spoljnotrgovinskog prometa i poboljšanju poslovnog ambijenta.

“To znači da granični veterinarski inspektori moraju besprijekorno da obavljaju svoju dužnost bez pomisli na eventualne koruptivne radnje i kriminogene aktivnosti. Naše opredjeljenje je da i putem antikorupcijske kampanje preventivno djelujemo i ohrabrimo domaće proizvođače, prerađivače i izvoznike da prijave eventualne koruptivne radnje i nezakonita postupanja državnih službenika”, rekao je Košarac.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo Saša Bošković rekao je da se značaj kampanje “Spriječi korupciju” ogleda u nastojanjima da se preventivnim aktivnostima doprinese sprečavanju potencijalnog nivoa korupcije graničnih službenika zaposlenih u toj instituciji, odnosno graničnih veterinarskih inspektora.

“LJudi koji ulaze u BiH prvi kontakt ostvaruju sa graničnim službenicima, uključujući i granične veterinarske inspektore. Oni su prezenti ove zemlje i moraju na zakonit način, časno i pošteno da obavljaju svoju dužnost, uz nultu toleranciju na korupciju ili kriminogene aktivnosti”, naveo je Bošković.

SRNA

Povezani članci

Dodik: Sa Putinom dogovorena ista cijena gasa

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom dogovorio istu cijenu gasa. Dodik je za RTRS izjavio da je zadovoljan razgovorom sa Putinom, pojasnivši da su razgovarali o aktuelnoj situaciji u Repulici Srpskoj i BiH i zajedničkim ekonomskim projektima. On je naveo da ruski predsjednik podržava izgradnju gasovoda […]

Dodik: Ne vode se pregovori u BiH, već samo u FBiH

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je Srni da Republika Srpska i njeni politički predstavnici ne učestvuju u pregovorima koji se posljednjih dana vode u Federaciji BiH /FBiH/ među političkim partijama iz ovog entiteta. “SNSD, a pretpostavljam i druge partije iz Republike Srpske, imaće šta da kažu posebno u vezi sa Domom naroda u FBiH, o […]