Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Vipotnik: Cilj – Da Hrvatska potpuno odustane od Trgovske gore

22 Januar 2024
6 min.
Vipotnik: Cilj – Da Hrvatska potpuno odustane od Trgovske gore

Na godišnjem nivou izdvajano je na desetine miliona KM za projekte energetske efikasnosti, a sve realizuju domaće firme. Lani je najviše aktivnosti bilo na saniranju stanja u Nacionalnom parku “Sutjeska”, te su podnesene krivične prijave protiv odgovornih pojedinaca i bivših rukovodilaca. Srpska i BiH nemaju veliki uticaj na klimatske promjene, ali klimatske promjene i te kako utiču na nas

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik izjavio je Srni da odluka Hrvatske da odgodi skladištenje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja pobjedu građana, medija i institucija koji su dali doprinos da se ukaže na štetnost takve namjere i korak do konačne pobjede – zabrane odlaganja.

“Odlaganje je vaša pobjeda, pobjeda novinara Srne koji su napisali bezbroj tekstova, ostalih kolega novinara iz drugih medijskih kuća i svakog pojedinca koji je napisao jednu rečenicu na tu temu, te svih institucija na svim nivoima vlasti i nevladinih organizacija”, rekao je Vipotnik.

On je u intervjuu Srni istakao da je postignut potpuni konsenzus građana, institucija, nevladinih organizacija i političkih predstavnika, što je bila i jasna poruka Hrvatskoj.

“Pored svih dnevnopolitičkih neslaganja, ova tema stvorila je cjelokupno jedinstvo. To je snažna poruka građanima u tom dijelu Srpske i BiH da nisu sami, ali i poruka Hrvatskoj da nećemo dozvoliti da istraju u svojoj namjeri. Idemo do konačnog cilja, a to je odustajanje od odlaganja otpada na Čerkezovcu”, naveo je Vipotnik.

Prema njegovim riječima, dobrodošla je poruka iz Hrvatske da će do 2028. godine skladištiti otpad u Sloveniji, odnosno u Nuklearnoj elektrani “Krško”, te dodao da to neće usporiti aktivnosti institucija iz Srpske i BiH.

“Pokrenuli smo istraživanja u Republici Srpskoj i Federaciji koja uključuju sve relevantne zdravstvene i obrazovne institucije. Institut za javno zdravstvo priprema prvi izvještaj, kao i Institut za geološka istraživanja. To će uraditi i kolege iz Federacije”, rekao je Vipotnik.

On je podsjetio da su održani brojni sastanci, a najvažniji u Ženevi krajem prošle godine u Sekretarijatu ESPO konvencije i Protokola o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu /SEA/, gdje su nadležni upoznati o aktivnostima Srpske i BiH, ali i Hrvatske, te naveo da je najvažnija poruka da institucije nisu kasnile sa aktivnostima.

“Bilo je pojedinaca, pa i medija, koji su govorili da smo zakasnili. Sa najrelevantnijeg mjesta dobili smo poruku da nismo zakasnili i da smo pravovremeno postupili u svim aktivnostima”, rekao je Vipotnik, naglasivši da Hrvatska vodi netransparentan proces.

On je naveo da su tri zemlje EU stale na stranu Republike Srpske i BiH, odnosno Mađarska, Austrija i Slovenija, te istakao da postoji dobra saradnja i sa institucijama u Srbiji.

“Donijeli smo relevantnu Rezoluciju u Narodnoj skupštini Republike Srpske, što je snažna poruka. U narednom periodu samo treba da nastavimo sa aktivnostima i ubijeđen sam da ćemo doći do konačnog cilja, a to je da Hrvatska odustane od ovog lokaliteta”, istakao je Vipotnik.

OVE GODINE 10 MILIONA EVRA GRANT SREDSTAVA ZA ENERGETSKU EFIKASNOST

Vipotnik je istakao da Ministarstvo sa međunarodnim partnerima uspješno sprovodi projekte energetske efikasnosti, a svi su usmjereni na sektor obrazovanja, zdravlja, socijalne zaštite, te javne uprave za šta je do sada na godišnjem nivou izdvajano na desetine miliona KM.

“Sve projekte realizuju domaće firme, što doprinosi poboljšanju našeg privrednog ambijenta. U prošloj godini smo sanirali preko 30 objekata. Realizovani su projekti vrijendi 40 miliona KM”, naveo je Vipotnik.

On je rekao da se u ovoj godini realizuje 40 odsto projekata iz nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština, a kroz saradnju sa međunarodnim organizacijama i bankama obezbijeđena su grant sredstva u iznosu od 10 miliiona evra.

“Izabrali smo 13 objekata i uskoro potpisujemo ugovore. Cilj je da privučemo što više međunarodnih partnera i da što više ulažemo u Republiku Srpsku. Nastavićemo da radimo na tome”, poručio je Vipotnik.

NACIONALNI PARK “SUTJESKA” U OVOJ GODINI TREBA DA “STANE NA NOGE”

Kada je riječ o prošloj godini, Vipotnik je naveo da je, osim unapređenja stanja u zaštićenim područjima, najviše aktivnosti bilo na saniranju stanja u Nacionalnom parku /NP/ “Sutjeska”.

“Deceniju unazad problemi su gurani pod tepih. Saosjećam sa ljudima koji štrajkuju i nemaju platu. Mnogo energije smo usmjerili na rješavanje problema. Podnesene su krivične prijave protiv odgovornih pojedinaca i bivših rukovodilaca”, rekao je Vipotnik.

On je ukazao da je prihvaćen njegov zahtjev da se uradi vanredna finansijska revizija u NP “Sutjeska”, što bi trebalo da bude značajn korak ka rješavanju nagomilanih problema.

“Na taj način mislim da smo konačno odsjekli repove prošlosti i ubijeđen sam da će `Sutjeska` već u ovoj godini stati na stabilne noge i biti ono što je oduvijek trebao da bude – biser Republike Srpske”, istakao je Vipotnik.

Ministar je rekao da je prošla godina bila puna izazova, ali i da je zadovoljan prvom godinom mandata, navodeći da je prioritet i dalje na brzoj realizaciji zahtjeva građana kao i unapređenju zakonodavnog okvira.

“Izdvojio bih donošenje Nacrta zakona o zaštiti prirode, što je veoma kompleksan zakon. Prošao je formu Nacrta u Narodnoj skupštini, a nakon toga i javne rasprave. Sada smo u fazi donošenja Prijedloga zakona”, naveo je Vipotnik.

On je podsjetio da je donesen i Zakon o državnim stanovima nad kojim ne postoji stanarsko pravo, ističući da je na taj način riješen veliki problem u brojnim lokalnim zajednicama.

“Dodali smo još jednu kategoriju stanovništva koja može da stekne uslove za dobijanje ovakvih stanova. Osim toga donijeli smo i niz podzakonskih akata kada je riječ o zaštiti životne sredine. Stvorili smo uslove za uvođenje evro-kodova koji će unaprijediti standard gradnje”, istakao je Vipotnik.

NEGATIVNE POSLJEDICE KLIMATSKIH PROMJENA ODNIJELE ŽIVOTE I NOVAC

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske istakao je da negativne posljedice klimatskih promjena godinama odnose ljudske živote i novac, a o saniranju posljedica i prevenciji bilo je riječi i krajem prošle godine na Konferenciji država članica Okvirne konvencije UN o promjeni klime u Dubaiju.

“Republika Srpska i BiH nemaju veliki uticaj na klimatske promjene, ali klimatske promjene i te kako utiču na nas. Istraživanja Svjetske banke govore da su na ovim prostorima, posljednjih nekoliko godina, elekmentarne nepogode u direktnoj vezi sa negativnim posljedicama klimatskih promjena”, naveo je Vipotnik.

On je dodao da je potrebno razvijati svijest o ovom problemu, jer je važna uloga svakog pojedinca u ublažavanju posljedica klimatskih promjena, te da se u saradnji sa međunarodnim organizacijama i najvećim svjetskim fondovima realizuju dva projekta vrijednosti preko milion dolara.

“Na dobrom smo putu da privučemo još sredstava za te svrhe”, zaključio je Vipotnik.

SRNA

Povezani članci

U Srpskoj rođeno 18 beba

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 18 beba – po devet djevojčica i dječaka. Najviše beba rođeno je u Banjaluci – sedam, potom u Doboju tri, u Zvorniku i Bijeljini po dvije, te u Prijedoru, Trebinju, Foči i Istočnom Sarajevu po jedna, rečeno je Srni u ovim porodilištima. U Banjaluci […]

Kilometarske kolone na granicama

Iako je saobraćaj jutros bio umjerenog intenziteta, na graničnim prelazima saobraćaj je sada pojačan, navodi Auto-moto savez Srbije. Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo, gdje su evidentirane ogromne kolone vozila. Najprohodniji granični prelaz trenutno je Gradina, na izlazu iz Srbije ka Bugarskoj, gdje nisu duža zadržavanja. Teretna vozila se na prelazu […]