Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Zelenski priznao da se plaši promjene vlasti u Americi

29 Mart 2023
2 min.
Zelenski priznao da se plaši promjene vlasti u Americi

 Nivo pomoći Vašingtona Kijevu, koji može da splasne nakon predsjedničkih izbora u SAD, zabrinjava predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, javio je AP nakon intervjua sa ukrajinskim liderom.


“SAD zaista razumiju da nećemo pobijediti ako prestanu da nam pomažu”, izjavio je Zelenski za AP tokom onoga što je nazvao “putovanjem vozom sa ciljem podizanja morala”.

Intervju je urađen ove sedmice, a objavljen je danas, naglašava “Raša tudej”.

Pojedini članovi američke Republikanske stranke kritikovali su predsjednika SAD DŽozefa Bajdena zbog onoga što su nazvali davanjem neograničene količine novca Kijevu.

Bajdenova administracija obezbijedila je 112 milijardi dolara od Kongresa SAD, u okviru finansiranja povezanog sa Ukrajinom. Finansiranje je uključivalo plaćanje oružja koje Pentagon šalje u Ukrajinu, kao i finansiranje ukrajinskog budžeta kako bi vlada u Kijevu mogla da nastavi sa radom.

Televizija “Foks njuz” poslala je ranije pitanja potencijalnim i zvaničnim kandidatima na predsjedničkim izborima u SAD, koji se održavaju sljedeće godine, pozivajući ih da se izjasne u vezi sa ratom u Ukrajini i sukobom sa Rusijom. Bivši predsjednik SAD Donald Tramp odgovorio je da Kijev, ukoliko on bude ponovo izabran, treba da očekuje da će “biti malo više novca” koji dolazi od Vašingtona.

Guverner Floride Ron Desantis opisao je sukob kao “teritorijalni spor” koji nije od “vitalnih strateških interesa” za SAD. Nakon kritika pojedinih republikanaca, Desantis je pojasnio da priznaje suverenitet Ukrajine nad bivšim teritorijama koje su postale ruske, uključujući Krim.

Zelenski je pazio da ne imenuje nijednog političara tokom intervjua, čak i kada je izrazio zabrinutost zbog potencijalne političke promjene u Vašingtonu, piše AP.

Ukrajinski lider objasnio je svoje razloge zašto ne povlači vojsku iz Artjomovska, koji Kijev naziva Bahmut. Zelenski tvrdi da bi gubitak Bahmuta stavio pritisak na njegovu vladu, kako spolja tako i iznutra, da traži kompromis sa Rusijom.

SRNA

Povezani članci

Preminuo čuveni modni kreator Roberto Kavali

Poznati italijanski modni dizajner Roberto Kavali preminuo je danas u Firenci u 83. godini, javili su lokalni mediji. Kavali je postao poznat široj javnosti 1970. godine kada je imao svoju prvu modnu reviju u Parizu. Početkom sedamdesetih godina izmislio je i patentirao inovativni proces štampe na koži i otvorio je prvu manju radu “Limbo” u […]

U racijama pronađene ukradene lego kocke vrijedne 300.000 dolara

U racijama u četiri kuće širom južne Kalifornije, američka policija pronašla je ukradene lego kocke u vrijednosti oko 300.000 dolara. Krađe su se dogodile u okruzima Los Anđeles i Orandž, a osumnjičeni su starosti između 35 i 47 godina, prenosi Tajms. Oni su uhapšeni zbog optužbi za organizovanu krađu u maloprodaji, veliku krađu i zavjeru. […]