Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Akcelerator program: Šansa za razvoj privatnog biznisa

23 April 2024
4 min.
Akcelerator program: Šansa za razvoj privatnog biznisa

Razvojna agencija Republike Srpske organizovala je danas info-dan na kojem su potencijalnim preduzetnicima sa područja Istočnog Sarajeva predstavljeni uslovi za učešće u novom ciklusu Akcelerator programa.

Načelnik Pala Boško Jugović rekao je da daje podršku svemu ovome što radi Razvojna agencija Republike Srpske, te da su i u prethodnim godinama bili puna podrška u finansijskom i svakom drugom smislu zato što je bilo učesnika i sa područja opštine Pale koji su na ovaj način obezbijedili sebi posao.

“Kroz broj zainteresovanih vidi se da iz godine u godinu to postaje sve atraktivnije, jer je teško doći do posla. Svi su svjesni da su javne institucije popunjene, da uglavnom ostaje privatni sektor i inicijativa kao kod ovdje prisutnih. Očekujemo da će se u narodna dva i po mjeseca pojaviti još zainteresovanih lica koji će proći ovu obuku i naći najbolji način da pokušaju obezbijediti sami sebi zaposlenje”, naveo je Jugović.

On je dodao da privatni sektor i lična inicijativa mogu obezbijediti posao, da posla ima na tržištu, ali da treba učiniti iskorak, što nije lako.

“Pozivamo mlade da budu hrabri jer neizvjesnost prvih par godina početka biznisa je nešto što jeste možda donekle mučno i teško, ali treba izdržati. Svi koji su uspjeli, uglavnom su prolazili tu fazu”, ocijenio je Jugović.

On je istakao da je opština Pale zajedno sa svim opštinama u sastavu grada Istočnog Sarajeva tu da pomogne u svim mogućim vidovima logistike, a i u finansijskom dijelu kroz koji Razvojna agencija obezbjeđuje ukupna sredstva za pomoć na početku biznisa.

“Ovo je lijepa priča i dajem punu podršku svim institucijama od Razvojne agencije, Zavoda za zapošljavanje, opštinskih uprava, fakulteta, univerziteta i svih koji su stali uz ovu priču u ova teška vremena”, rekao je Jugović.

Predstavnik Razvojne agencije Republike Srpske Marko Kavčar naveo je da su se u današnju raspravu uključili potencijalni učesnici ovogodišnjeg Akcelerator programa koji se već petu godinu održava u Istočnom Sarajevu, što je najviše programa ove vrste u Srpskoj.

Razvojna agencija sprovodi Akcelerator program sa svojim partnerskim institucijama, a to su grad Istočno Sarajevo, opštine u sastavu grada, Ekonomski fakultet i Zavod za zapošljavanje.

Kavčar je pozvao ljude koji imaju ideju, nemaju registrovan posao ili imaju registrovanu djelatnost kraće od 18 meseci, da se prijave za Akcelerator program.

“Sve djelatnosti su apsolutno prihvatljive osim djelatnosti koje standardno ne podliježu za finansiranje na bazi granta, a to su igre na sreću, proizvodnja duvana i slične aktivnosti. Učesnici Akcelerator programa mogu da očekuju da u intenzivnoj edukaciji koja traje dva i po mjeseca savladaju sve vještine koje su neophodne za vođenje i upravljanje jednim biznisom ili poslovanjem, a to znači da dobiju informacije kako da rade finansijsku analizu, kako da kreiraju marketing plan, koje su mogućnosti i izvor finansiranja, pravnu regulativu shodno oblasti svoje registracije”, pojasnio je Kavčar.

On je napomenuo da su u prethodna četiri ciklusa Akcelerator programa ostvareni odlični rezultati, te da su od 60 učesnika podržana 24 subjekta.

“Od ta 24 subjekta, 16 je podržano finansijski u ukupnom iznosu od oko 50.000 KM, a to znači da učesnici, polaznici dobijaju teorijska znanja, rade sa iskusnim mentorima, dobijaju praktična znanja i određeni broj poslovnih ideja može da dobije određene finansijske nagrade koje u ovom slučaju obezbjeđuje grad Istočno Sarajevo i opštine u sastavu grada”, pojasno je Kavčar.

On je dodao da kandidati tokom intenzivne obuke rade na izradi poslovnog plana i da se pojavljuju na finalnom događaju.

Predstavnik Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo Goran Golijanin rekao je da već petu godinu učestvuje u ovom programu i da pružaju mentorske usluge.

“Po završetku obuke i dalje pratimo učesnike koji registruju svoje biznise, uključimo ih u našu bazu podataka i redovno obavještavamo o svim raspisanim javnim pozivima, kako kod domaćih tako i kod stranih donatora”, ukazao je Golijanin.

On je dodao da su biznisi raznoliki i da je bilo ljudi koji se bave proizvodnjom tekstila, te prozvodnjom i preradom hrane.

Boris Tešanović, pobjednik prošlogodišnjeg ciklusa Akcelerator programa sa idejom “Eko-lješnik Tešanović” i prvom registrovanom firmom sa plantažama lješnika u Istočnom Sarajevu, rekao je da mu je od neprocjenjivog značaja besplatna obuka u marketinškim sposobnostima i razvijanju finansijskog i poslovnog plana, te da u okviru ovog programa mladi koji žele da krenu u privatni biznis dobiju korisne informacije o tome kako izaći na tržište, kako nešto napraviti, prodati i zaraditi.

Akcelerator program namijenjen je početnicima u poslovanju zasnovanom na inovaciji, znanju i novim tehnologijama sa potencijalom rasta, koji žele da što prije pronađu tržište za svoje proizvode i usluge.

Program obuhvata preduzetničku obuku, mentorsku podršku, nagrade za najbolje poslovne ideje i mogućnosti finansiranja.

Akcelerator program se sprovodi u saradnji sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu, Gradskom razvojnom agencijom, gradom Istočno Sarajevo, opštinama u njegovom sastavu i Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske.

SRNA

Povezani članci

INS: Sutra obilježavanje 32 godine Prve sarajevske mehanizovane brigade

 U Istočnom Novom Sarajevu sutra će biti obilježene 32 godine od formiranja Prve sarajevske mehanizovane brigade i Komande Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske. Iz Prve sarajevske mehanizovane brigade je 618 boraca dalo živote za današnju slobodu. Kroz Brigadu je prošlo oko 5.000 boraca i svaki drugi borac je ranjen jednom ili više puta, saopštila je […]

Ljevnaić: Očuvanjem planine ulažemo u budućnost budućih generacija

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić rekao je da razvoj Jahorine predstavljaju veliku šansu za region i pozvao građane i privrednike da zajedno rade na tome uz očuvanje prirodne ljepote i potencijala olimpijske planine. “Jahorina je naš najveći potencijal, ona je sinonim za stotinu fabrika. Trenutno koristimo samo 10 odsto njenih mogućnosti, a važno je […]