Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Ako pismo srpskog člana Predsjedništva BiH ne bude proslijeđeno u UN, slijede krivične prijave

05 April 2024
2 min.
Ako pismo srpskog člana Predsjedništva BiH ne bude proslijeđeno u UN, slijede krivične prijave

Kabinet bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića uputio je pismo organima i državama članicama Ujedinjenih nacija povodom najavljene rezolucije o Srebrenici koju je mimo Ustava i propisane procedure predložio ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija, saznaje Srna iz diplomatskih izvora.

Prema informacijama Srne, Stalna misija BiH pri UN ignorisala je pismo koje je prethodno poslala srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović povodom rezolucije o Srebrenici i nije ga proslijedila organima UN i misijama država članica, za razliku od pisma bošnjačkog člana koje je uredno proslijeđeno.

Ako se ove informacije ispostave kao tačne i ukoliko i pismo srpskog člana Predsjedništva ne bude u najhitnijem roku proslijeđeno na zadate adrese, iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva rečeno je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića i ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije.

Srna podsjeća da je ministar Konaković prethodno rekao da MIP šalje u proceduru zvanične stavove Predsjedništva BiH, a ne šalje pojedinačne akte i dopise bilo kojeg člana Predsjedništva BiH.

Znajući za moguće manipulacije, Kabinet srpskog člana Predsjedništva poslao je pismo i direktno organima UN i misijama država članica.

– Međutim, to ne znači da će diskriminacija, zloupotrebe, neustavno i nezakonito djelovanje MIP- a i Stalne misije BiH pri UN proći bez posljednjica – poručili su iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva.

SRNA

Povezani članci

Košarac: Srpska neće ostati u zemlji od koje stranci prave koloniju

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac istakao je da se danas nastavlja farsa pred neustavnim Sudom BiH u politički montiranom procesu protiv legitimno i legalno izabranog predsjednika Srpske Milorada Dodika, čije su politike prepoznate u regionalnim i svjetskim okvirima kao politike mira, stabilnosti i poštovanja prava. “To su politike koje se temelje na Ustavu i […]

Pretežno suvi kolovozi, učestali odroni

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH kolovozi su pretežno suvi, a skreće se pažnja vozačima na učestale odrone zemlje ili kamenja. Obustavljen je saobraćaj na ukrštanju ulica Vuka Mićunovića i Kralja Petra Prvog u Trebinju /dio magistralnog puta M-I 118 i Ulice Dušanova/ zbog izgradnje kružne raskrsnice, pa se automobili preusmjeravaju na okolne gradske saobraćajnice, […]