Ravna planina banerRavna planina baner

Intervju

Branimir Kojić: Raskrinkaću lažne žrtve Srebrenice

01 Mart 2024
3 min.
Branimir Kojić: Raskrinkaću lažne žrtve Srebrenice

U telefonskom imeniku u Americi nalaze se čak i lica koja su navodne žrtve genocida u Srebrenici. Sve to ću dokazati i objaviti javno, rekao je predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.

U intervjuu za “Glas” Kojić je otkrio do kojih je dokaza došao i kako će raskrinkati Amerikance i njihovu zaštitu mita o navodnom genocidu u Srebrenici, ali i pričao da li će ući u trku za prvog čovjeka Srebrenice.

Osvrnuo se i na slučaj Sakiba Mahmuljina, koji je prije blizu dvije godine osuđen na kaznu zatvora zbog zločina nad Srbima, ali još nije završio iza rešetaka.

GLAS: Vaše ime spominje se kao jedno od potencijalnih kandidata za načelnika Srebrenice? Hoćete li ući u izbornu trku?

KOJIĆ: Ako vrh Republike Srpske odluči da sam ja čovjek koji bi mogao da uđe u trku za izbor načelnika i stane na čelo Srebrenice naravno da bih pristao. Nisam bio, niti sam sada član niti jedne političke partije, ma koliko pokušavali da me strpaju u jedne, druge ili treće. Moja politička opcija je Republika Srpska i red, rad i disciplina.

GLAS: Kada bi javnost uopšte mogla znati hoćete li biti kandidat za načelnika?

KOJIĆ: Srebrenica je specifična sredina, a konačnu odluku o kandidatu za načelnika donijeće predstavnici najvećih političkih stranaka iz Republike Srpske. To bi trebalo da se desi za nekih mjesec dana.

GLAS: Najavili ste da uskoro iznosite dokaze o tome koliko SAD štite mit o navodnom genocidu u Srebrenici. O kojim dokazima je riječ?

KOJIĆ: Došao sam u posjed brojeva telefona, odnosno telefonskog imenika iz SAD, a tamo kada je broj telefona upisan u imenik pored njega stoji i jedinstveni matični broj. Tako da nije moguće da se poklopi više od 100 imena i prezimena i matičnih brojeva ljudi koji imaju brojeve u Americi i žrtava iz 1995. godine iz Srebrenice. Te podatke objelodaniću danas ili sutra, nakon što dobijem sve crno na bijelo. Možda je 1. mart najbolji dan da raskrinkamo koliko SAD štite navodni mit o genocidu u Srebrenici.

GLAS: Uskoro će pune dvije godine kako je Sakib Mahmuljin osuđen na dvije godine zatvora zbog zločina nad Srbima, a još uvijek nije završio iza rešetaka? Mislite li da će ikada završiti u zatvoru?

KOJIĆ: Dok Sudom BiH upravljaju stranci Mahmuljin neće biti izručen u ovu zemlju. Sud BiH je kopile Haškog tribunala, jer je očigledno da po istoj matrici rade i jedni i drugi. Cilj im je osuditi samo Srbe i zaštititi zločince koji su ubijali srpsko stanovništvo. Mahmuljin je u dogovoru sa Ambasadom SAD i Sudom BiH otišao lagano u Tursku na liječenje, ali je produžio i na ljetovanje, a sada evo i na zimovanje pa će opet da sačeka ljetovanje i tako u nedogled. Vrh SDA ga je i savjetovao da ide u Tursku.

Napadi sve jači

GLAS: Napadi na Srbe i njihovu imovinu su svakodnevica u FBiH, a napadači izmiču zakonu. Hoće li se ta situacija promijeniti?

KOJIĆ: Neće nikada. Ti napadi vjerovatno će biti sve učestaliji i jači i u to je umiješana međunarodna zajednica i po istoj se matrici radi i na Kosovu i Metohiji. Nikada niko neće odgovarati za te napade. Imovina Srba stalno je na meti napadača u FBiH, a mi do sada nismo vidjeli da je iko za to odgovarao. Sa druge strane, najveći predstavnici federalnog ministarstva grade priču kako su Bošnjaci u Srpskoj ugroženi, a odgovorno tvrdim da Bošnjaci u Srebrenici žive mnogo bolje, nego mnogi oni koji žive u FBiH.

Povezani članci

LJubojević: Masakr u Dobrovoljačkoj detaljno planiran i organizovan

Činjenica da je pravosudnim institucijama BiH bilo potrebno punih 30 godina da podignu optužnicu za ratni zločin za događaje u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, ne uliva nadu da će porodice žrtava dobiti satisfakciju u konačnom ishodu. Kaže ovo u intervju za “Glas Srpske” načelnik Odjeljenja za memorijalizaciju, kulturu sjećanja i pamćenja u Republičkom centru za istraživanje […]

Šehovac: Stranci nijemi na otimanje srpske zemlje u Sarajevu

Imovina Srba u sarajevskim opštinama ponovo je meta otimanja od strane tamošnjih vlasti, a u rješavanje ovog problema treba da se uključi Parlament BiH i međunarodna zajednica, koja se toliko kune u zaštitu privatne imovine, rekao je predsjednik Udruženja “Istina i pravda” iz Istočnog Sarajeva Dušan Šehovac. Šehovac je u intervjuu “Glasu” povodom konstantnih upozorenja […]