Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Bursać: Može se ozbiljno razmatrati ideja o smjeni članova CIK-a

03 Decembar 2022
2 min.
Bursać: Može se ozbiljno razmatrati ideja o smjeni članova CIK-a

Ideja o smjeni članova Centralne izborne komisije /CIK/ BiH može ozbiljnije doći u razmatranje, s obzirom da je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH verfikovana drugačija komopozicija većine, ocijenila je delegat SNSD-a u Domu naroda parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać.


“Vjerujem da će do toga i doći. Trenutni saziv CIK-a imenovan je na mandatni period od sedam godina. Oni su tek neke dvije godine na tim funkcijama. Prilikom pokretanja inicijative treba samo voditi računa da ne uđemo u sudske procese sa eventualno lošim ishodom”, rekla je Bursaćeva.

Ona je ponovila da je stav SNSD-a, ali i činjenično stanje, da je trenutna postava CIK-a politički izabrana i da je nekompetentna.

“U to se uvjerila cjelokupna javnost, posebno nakon održanih izbora u oktobru i haosa kojem su bili izloženi na osnovu odluka CIK-a”, rekla je Bursaćeva za “Glas Srpske”.

Iz HDZ-a BiH za “Glas Srpske” kažu da je prvi ispit već položen konstituisanjem Predstavničkog doma i izborom njegovog rukovodstva.

“Teško je sada govoriti koje prve poteze ćemo preduzimati. Sada nam predstoji prvo priča o formiranju Savjeta ministara – to nam je prioritet. Naravno o svemu ostalom, kao i o preduzimanju inicijative u vezi sa smjenom članova CIK-a razgovaraćemo sa strankama koje čine vlast na nivou BiH. Svi su nezadovoljni radom CIK-a i to pitanje definitivno će biti razmatrano”, navode iz HDZ-a BiH.

SRNA

Povezani članci

Danas Ramazanski bajram

Muslimani u BiH i širom svijeta danas dočekuju Ramazanski bajram, kojim se obilježava kraj ramazana, odnosno mjeseca posta. Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice biće održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a predvodiće je poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović. Vjernicima islamske vjeroispovijesti čestitke povodom Ramazanskog bajrama uputili su zvaničnici Srpske. Ramazanski bajram […]

Ković: Bećirovićev apel podstaknut iz nekog centra moći

Istoričar Miloš Ković ocjenjuje da je očigledno da iz nekog centra moći dolaze podsticaji da se upućuju apeli kakav je apel bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića NATO-u da ovu zemlju pozove u svoje redove. Ković je za Srnu istakao da ova izjava podsjeća na molbe takozvanog Kosova da bude primljen u Nato. – Imamo […]