Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Čobović prikuplja podatke za drugi dio knjige “Rođeni da vječno žive”

16 Januar 2022
2 min.
Čobović prikuplja podatke za drugi dio knjige “Rođeni da vječno žive”

Autor knjige “Rođeni da vječno žive” Milanko Čobović sa Pala vrijedno radi na prikupljanju podataka za drugi dio ove knjige, koja predstavlja svojevrsnu spomenicu sarajevsko-romanijskim dobrovoljcima u Prvom svjetskom ratu.


Čobović je izjavio Srni da će se u drugom dijelu knjige naći imena dobrovoljaca sa područja Sarajevsko-romanijske regije koji su izostavljeni u prvom dijelu knjige.

On navodi da će, pored obrađenih opština iz ove regije, u drugom dijelu knjige biti upisana i imena dobrovoljaca sa područja opština Vlasenica, Višegrad i Foča.

Čobović je pozvao potomke dobrovoljaca iz Velikog rata, koji vode porijeklo iz ovih opština, da mu dostave fotografije i biografske podatke o dobrovoljcima iz svoje porodice kako bi ih uvrstio u knjigu i dopunio podatke o njima.

Prema njegovim riječima, potrebni su mu i podaci o stradalima u Velikom ratu kako bi dopunio postojeće spiskove.

Autor podsjeća da je u prvoj knjizi prikupio imena 2.070 dobrovoljaca, 455 fotografija te da se može naći spisak od 1.112 osoba stradalih u nekom od austrougarskih logora za Srbe.

On poručuje da je cilj knjige bio da sačuva od zaborava sve te ljude, dobrovoljce, da oni kroz knjigu žive i ostanu u sjećanju budućih pokoljenja.

Izdavač knjige “Rođeni da vječno žive” je Narodna biblioteka Pale.

Podaci za dopunu drugog dijela knjige mogu se dostaviti na broj telefona 065/824-809 Milanko Čobović ili na njegovu “Fejsbuk” stranicu.

SRNA

Povezani članci

Razvijamo pozorišnu umjetnost

Istočno Novo Sarajevo uskoro dobija instituciju od izuzetnog kulturnog značaja, multifunkcionalno savremeno opremljeno gradsko pozorište. Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, osnovan 2003, predstavlja nezaobilazno mesto kulturnog života istoimene opštine. To je ustanova okrenuta promociji kulturne baštine u saradnji s umetnicima, grupama i društvima koji deluju na polju različitih umetnosti. Centar je opremljen za izvođenje različitih […]

Prikazan film “Ljubav tvoja i neposlušnost moja”

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo večeras je premijerno prikazan igrano-dokumentarni film autora Luke Đurapčevića iz Podgorice “Ljubav tvoja i neposlušnost moja”, koji govori o pokajničkom putu i metanoji srca kod mladog čovjeka koji je, kao i mnogi njegovi vršnjaci, huk sa tribine i pripadnost navijačkim grupama zamijenio liturgijom i slavoslovljem Bogu živom. Đurapčević je […]