Ravna planina banerRavna planina baner

Auto svijet

DOBRA VIJEST ZA VOZAČE: Strpite se ako planirate kupovinu novog automobila

16 Mart 2023
2 min.
DOBRA VIJEST ZA VOZAČE: Strpite se ako planirate kupovinu novog automobila

Raste ponuda novih automobila, zbog čega bi kupci trebalo da sačekaju sa kupovinom još par mjeseci.

Primjećuju se prvi znaci normalizacije tržišta kada je automobilska industrija u pitanju, zbog čega stručnjaci apeluju na kupce da odlože svoju kupovinu za par mjeseci. To se ogleda u značajnom porastu ponude novih, ali registrovanih vozila u Njemačkoj.

Nakon kovida, tržište automobila pogodila je nestašica mikročipova, zbog čega su neki proizvođači smanjili proizvodnju, što je rezultiralo poskupljenjem novih vozila.

Prema prvim izvještajima iz Njemačke, tome bi uskoro mogao da dođe kraj. Iako cijene novih automobila još uvijek nisu pale na nivo od prije par godina, a ni popusti još nisu postali aktuelni, kako je objavio CAR (Centar za istraživanje tržišta sa Univerziteta Duisburg-Essen) u svom redovnom mjesečnom izvještaju, rastuća proizvodnja sada zadovoljava recesijsku potražnju njemačkih kupaca.

“Samo je pitanje vremena kada će se vratiti popusti koje poznajemo iz ranijih vremena. Ko ima u planu da kupi novi automobil, ima dobre šanse da za par mjeseci dogovori bolju cijenu nego danas“, izjavio je autor izvještaja Ferdinand Dudenhoffer.

Prema CAR centru, prvi znakovi normalizacije tržišta primjećuju se u značajnom porastu ponude novih, ali registrovanih vozila u Njemačkoj. Ti automobili se ne prodaju kao novi, što je već neka vrsta skrivenog popusta. Obično se takvi automobili prodaju ubrzo nakon registracije uz pojedinačno dogovorene popuste.

Treba sačekati da se takva pozitivna klima po pitanju ceijna novih automobila odrazi i na ostala tržišta, pa tako i na naš region. Ukoliko pojeftine novi automobili, to bi moglo da dovede i do pada vrijednosti polovnjaka.

Mondo

Povezani članci

Pogledajte kako izgleda potpuno automatizovani parking (VIDEO)

Zgrada pod nazivom Future Car Park se nalazi u poslovnom dijelu grada Hangzhoua u Kini i ima kapacitet od 500 automobila koji se slažu pomoću potpuno automatizovanog sistema. Parking se sastoji od niza ovalnih tornjeva nalik stablu. Tri tornja u centru parkinga budućnosti se koriste za parkiranje automobila, dok tri druga prevoze posjetioce pomoću lifta. […]

Tesla želi da proizvodi električne automobile i baterije u Indiji

Kompanija Tesla je izrazila želju da proizvodi električne automobile i baterije u Indiji. Predstavnici Tesle su razgovarali sa indijskim vladinim zvaničnicima o podsticajima koje Indija nudi kompanijama, kao i o modalitetima saradnje, rekao je dobro upućen izvor za Rojters.    Razgovaralo se i o indijskim uvoznim taksama na automobile, a predstavnici Tesle su pre svega želeli […]