Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Dodik: Politika Amerike i Britanije napravila BiH prokletom zemljom

18 Mart 2023
3 min.
Dodik: Politika Amerike i Britanije napravila BiH prokletom zemljom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je krajnji cilj Amerike i Velike Britanije demontaža Republike Srpske, u šta decenijama ulažu ogromne napore, te da je njihova politika napravila BiH prokletom zemljom.


Dodik je naglasio da Amerikanci i Britanci pokušavaju da iskoriste situaciju u Ukrajini kako bi modelirali BiH.

“Sada su pustili otimanje imovine Republici Srpskoj ne pozivajući se na Ustav nego na kreiranu odluku Ustavnog suda BiH koju su sami sebi donijeli da bi se mogli pozivati na tako nešto”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da Republika Srpska ne može prihvatiti tu vrstu otimačine i ne želi ni u jednom trenutku dati legitimitet njihovim naporima te da će zato biti preduzete najavljene mjere.

“Opšte je mišljenje ljudi u Republici Srpskoj da su oni neprijatelji srpskog naroda i da se u tom pogledu i mi treba da odnosimo prema njima. Sve što su činili Amerikanci je da su bili u Dejtonu i organizovali Dejton i za to se mogu dati određene pohvale, jer je to ne samo zaustavilo rat, kako oni kažu, nego donijelo mir”, naveo je Dodik.

On je napomenuo da SAD i Velika Britanija nisu potpisnice Dejtonskog sporazuma i da one ne mogu da čine bilo šta u tom pogledu.

“Što se tiče visokog predstavnika, zaduženog za tumačenje Dejtonskog sporazuma on nije visoki predstavnik Amerike i Britanije, nego je visoki predstavnik strana potpisnica Aneksa 10”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, to znači da oni krše međunarodno pravo masovno i prilagođavaju ga svojim potrebama kako bi nanijeli štetu i demontažu Republike Srpske.

“Demontaža Republike Srpske je njihov krajnji cilj. Ogromne napore koje ulažu proteklih više od 20 godina govore u prilog tome. Jedini način da se tome suprotstavimo je naše jedinstvo i da se kaže da takvu politiku njihovog izvrtanja međunarodnog prava i Ustava BiH nećemo da prihvatimo i da je ovo minimalna mjera našeg odnosa prema tome i da nećemo kontaktirati sa njihovim ljudima jer oni to uvijek zloupotrebljavaju i pokušavaju da navuku na priču kako neke reforme u BiH treba provesti”, rekao je Dodik.

Dodik je dodao da je njihova politika napravila BiH prokletom zemljom koja ne može i neće da uspije da živi.

“Sada su počeli da prijete, pokušavaju da budu sudovi da oni uređuju koja je retorika prihvaćena ili nije, ali ono što je definitivno neprihvatljivo da je moguće prihvatiti miješanje stranih ambasadora u unutrašnjih pitanja bilo kakve zemlje, pa i ovako nakaradne kakva je BiH”, naveo je Dodik.

Dodik je naglasio da je politika Amerike i Britanije dovela do ovakve krize, te napomenuo da su strane potpisnice Dejtonskog sporazuma Republika Srpska i Federacija BiH, a da zajednički nivo nije strana u Dejtonskom sporazumu, što su oni ignorisali decenijama te pokušavaju “u završnom činu sada da se obračunaju sa Srpskom kroz sankcije i napade na opšta prava kriveći opet rukovodstvo Republike da ono ništa ne razumije, a da samo oni razumiju”.

“Trebali bi da prihvatimo da imovina pripada BiH i time bi vjerovatno bili dobri momci za njih. Eto, mi nećemo nikada to prihvatiti, a kad oni eventualno povuku bilo koji korak, mi ćemo isto veče donijeti odluku o našem statusu”, poručio je Dodik.

Na Dodikovu jučerašnju najavu prekida kontakata sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog njihovog antidejtonskog djelovanja i miješanja u unutrašnje stvari BiH, reagovale su ambasade ovih zemalja, koje su odbacile te optužbe.

SRNA

Povezani članci

Dodik odgovorio Marfiju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas poruku američkom ambasadoru u BiH Majklu Marfiju putem Tvitera. Dodik je Marfiju rekao da sluša pjesme Baje Malog Knindže, odgovarajući na ambasadorovu “preporuku” njemu da posluša hit Tejlor Svift. Амбасадору Мајклу Марфију препоручио бих да слуша пјесме Баје Малог Книнџе. — Милорад Додик (@MiloradDodik) March 30, 2023

Usvojen budžet institucija BiH za 2023. godinu

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su danas budžet institucija BiH za 2023. godinu u iznosu od 1,3 milijarde KM kojim osnovica za obračun plata službenicima i izabranim zvaničnicima iznosi 600 KM. Okvir budžeta iznosi 1.315.400.000 KM, a zahtavatanje iz indirektnih poreza je 1.020.500.000 KM. Ključni prihod čine indirektni porezi, ostali prihodi oko 152 […]