Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

Duma usvojila tekst obraćanja u vezi sa godišnjicom NATO agresije

20 Mart 2024
1 min.
Duma usvojila tekst obraćanja u vezi sa godišnjicom NATO agresije

Ruska Državna duma usvojila je na plenarnoj sjednici nacrt obraćanja u vezi sa 25. godišnjicom NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, javlja “Sputnjik”.


“Oba doma Savezne skupštine Rusije obraćaju se UN, međunarodnim parlamentarnim organizacijama i parlamentima stranih država sa pozivom da osude vojnu operaciju zemalja NATO-a protiv Jugoslavije, da se suprotstave pokušajima mijenjanja istorijske istine o tragičnim događajima 1999. godine u interesu kolektivnog Zapada i da preduzmu mjere kako bi se članice Alijanse pozvale na međunarodnopravnu odgovornost za agresiju protiv Jugoslavije”, navodi se u tekstu obraćanja.

U tekstu se ističe da je činjenica da je napad zemalja Alijanse na Jugoslaviju prošao nekažnjeno stvorila preduslove za nove vojne akcije širom svijeta pod maskom izjava o borbi “za vrijednosti slobode i demokratije”.

Osim toga, u tekstu je navedeno da je ubijeđenost kolektivnog Zapada u njegovu nepogrešivost i u to da ima pravo da odlučuje o sudbinama drugih naroda i država dovela do stvaranja neonacističkog režima u Ukrajini koji je nakon državnog udara 2014. godine krenuo da sprovodi ono što su poslanici nazvali “politikom genocida nad ruskim stanovništvom”, te da je to izazvalo i oružani sukob na teritoriji Ukrajine”.

SRNA

Povezani članci

Grajf: Srbi su narod nad kojim je izvršen genocid

Izraelski stručnjak za istraživanje Holokausta Gideon Grajf istakao je da su upravo Srbi narod o kome se može govoriti da je nad njim izvršen genocid, a da iza “tužne inicijative” o rezoluciji o Srebrenici u UN stoje politički razlozi i da ona neće doprinijeti miru u regionu. Grajf je rekao da ono što se u […]

Hoće li doći do pojeftinjenja čelika u BiH?

Cijena željeza u Kini, jednom od najvećih proizvođača i izvoznika ovog metala na svijetu, na najnižem je nivou od početka 2020. godine, te konstantno pada zbog slabe potražnje. Da li ovo znači da će doći do pojeftinjenja željeza, koji je osnovni materijal u građevinarstvu i u Bosni i Hercegovini, pitali smo stručnjake. Inače, na kineskom […]