Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Karadžić primio terapiju i malo je bolje

05 April 2024
2 min.
Karadžić primio terapiju i malo je bolje

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji se nalazi u britanskom zatvoru, primio je terapiju i malo je bolje, izjavila je Srni njegova kćerka Sonja Karadžić-Jovičević i zahvalila svima koji su se angažovali nakon saznanja da njen otac trpi užasne bolove i da nema ljekarske pomoći.


“Nazvao me prije nekoliko minuta i rekao da je primio terapiju. Malo je bolje. Bolje i govori”, rekla je Jovičevićeva.

Ona je dodala da će pratiti šta se dešava, jer je stanje zaista bilo alarmantno nakon nekoliko dana konstantnog pogoršavanja.

“Od svega što smo pokrenuli i svih kojima smo se obratili, ne znam šta je `upalilo` da u posljednjim minutama njihovog radnog vremena, petkom, pred vikend, Radovan dobije zamalo zakašnjelu pomoć. Zato želim da zahvalim svima koji su se angaživali, a posebno zahvaljujem medijima koji su brzo i korektno reagovali. Hvala vam od srca”, istakla je Jovičevićeva.

Ona se nada da se ovakve stvari više neće dešavati, istakavši da je veoma oprezni optimista.

Jovičevićeva je ranije rekla Srni da njen otac trpi užasne bolove jer mu nisu dali neophodne lijekove niti ima ljekarsku pomoć, te da sve ovo smatra pokušajem ubistva.

Advokat Goran Petronijević rekao je ranije Srni da je hitno napisao mejl sudiji u Hag Grasijeli Gati Santani zbog lošeg zdravstvenog stanja prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, a da mu se u britanskom zatvoru niko ne javlja.

Petronijević je pojasnio da Karadžić ima ozbiljne probleme sa prostatom i da je dijabetičar, te da mu je promijenjen ljekar i da ima neodgovarajući ljekarski tretman.

Grupa intelektualaca iz Srbije i Republike Srpske uputila je još krajem oktobra 2022. godine generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu otvoreno pismo zbog nehumanog postupanja prema Karadžiću u kojem traže da se ukine odluka o izdržavanju kazne u Engleskoj.

Zatvor na britanskom ostrvu Vajt u kojem Karadžić izdržava kaznu doživotne robije ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava brojne uslove koji su predviđeni standardima u većini evropskih država.

Sadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dok je obavljao dužnost srpskog člana Predsjedništva BiH zatražio je od predsjednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Grasiele Gati Santana da u okviru svojih nadležnosti interveniše kod Vlade Velike Britanije da odmah preduzmu potrebne mjere da se zaustavi zatvorski teror nad Karadžićem.

SRNA

Povezani članci

Dodik: Srbija da podrži Srpsku u njenim nastojanjima

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razumije da osuda srpskog naroda zatvara mogućnost razvojne pozicije i istakao da će pokušati da uvjeri Vučića da Srbija podrži Srpsku u njenim nastojanjima, te da pristupi sprovođenju tužbi protiv onih koji su kršili Dejtonski mirovni sporazum. “Predsjednik Vučić radi ozbiljan posao i […]

Dodik: Srpska je moja zemlja, imam nesumnjivu podršku naroda

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska njegova zemlja i da to ne treba nikoga da ljuti, da će ostati na vlasti sve dok ga narod bira i da će se ponovo kandidovati za predsjednika Srpske, a onda za srpskog člana Predsjedništva BiH. “Ostaću dok god me narod bira. Nisam spreman […]