Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Kažnjivo paliti vatru na otvorenom prostoru i izazivati požare

02 April 2024
1 min.
Kažnjivo paliti vatru na otvorenom prostoru i izazivati požare

Republička uprava civilne zaštite saopštila je da su u protekla dva dana na teritoriji Republike Srpske izbili brojni požari na otvorenom prostoru, koje je izazvao čovjek, podsjetivši da su takve aktivnosti zakonski kažnjive.

Prilikom neodgovornog paljenja strnjišta i suve trave ljudi izazivaju nekontrolisano širenje vatrene stihije na druge privatne i javne posjede, što napreže lokalne, teritorijalne vatrogasne kapacitete, saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite.

U saopštenju se navodi da je plamen na otvorenom prostoru načinio i čini značajnu štetu na imovini, šumi, eko-sistemu, kao i da se vatrogasci danonoćno bore i, za sada, izlaze na kraj sa požarima, ali da se njihov broj konstantno uvećava.

Iz Republičke uprave civilne zaštite podsjećaju da će se novčanom kaznom od 100 KM do 1.000 KM kazniti fizičko lice ako pali korov i drugi poljoprivredni otpad bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i ne preduzme sve neophodne radnje s ciljem sprečavanja širenja vatre, upotrebljava neispravne ili neispravno postavljene instalacije, dimovode ili ložišta, te krši zakon o zaštiti od požara.

Republička uprava civilne zaštite je u pripravnosti i u saradnji sa kolegama na lokalnom nivou prati stanje na terenu u skladu sa svojim nadležnostima, navodi se u saopštenju.

SRNA

Povezani članci

Ljevnaić: Ljetna predsezona na Jahorini uz znatno niže cijene smještaja (VIDEO)

Ljetna predsezona na Јahorini počela je ponudom za Prvomajske i Vaskršnje praznike, uz znatno niže cijene smještaja. Direktor Olimpijskog centra Јahorina Dejan Ljevnaić istakao je u našem Јutarnjem programu da su smještajni kapaciteti spremni. – Noćenje za dvije osobe iznosi 35 evra – naveo je Ljevnaić. Rekao je da od danas radi gondola i park. […]

Istočno Sarajevo: Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku

Na izletištu na Tvrdimićima kod amfiteatra “Beli vuk” na području Istočnog Novog Sarajeva na tradicionalnom prvomajskom uranku okupilo se svega petnaestak izletnika, uglavnom mlađih. Zauzeto je svega nekoliko mjesta predviđenih za roštiljanje. Jedan od izletnika rekao je Srni da je na Tvrdimiće došao sa društvom da se zabave i obilježe Međunarodni praznik rada, kao što […]