Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Kažnjivo paliti vatru na otvorenom prostoru i izazivati požare

02 April 2024
1 min.
Kažnjivo paliti vatru na otvorenom prostoru i izazivati požare

Republička uprava civilne zaštite saopštila je da su u protekla dva dana na teritoriji Republike Srpske izbili brojni požari na otvorenom prostoru, koje je izazvao čovjek, podsjetivši da su takve aktivnosti zakonski kažnjive.

Prilikom neodgovornog paljenja strnjišta i suve trave ljudi izazivaju nekontrolisano širenje vatrene stihije na druge privatne i javne posjede, što napreže lokalne, teritorijalne vatrogasne kapacitete, saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite.

U saopštenju se navodi da je plamen na otvorenom prostoru načinio i čini značajnu štetu na imovini, šumi, eko-sistemu, kao i da se vatrogasci danonoćno bore i, za sada, izlaze na kraj sa požarima, ali da se njihov broj konstantno uvećava.

Iz Republičke uprave civilne zaštite podsjećaju da će se novčanom kaznom od 100 KM do 1.000 KM kazniti fizičko lice ako pali korov i drugi poljoprivredni otpad bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i ne preduzme sve neophodne radnje s ciljem sprečavanja širenja vatre, upotrebljava neispravne ili neispravno postavljene instalacije, dimovode ili ložišta, te krši zakon o zaštiti od požara.

Republička uprava civilne zaštite je u pripravnosti i u saradnji sa kolegama na lokalnom nivou prati stanje na terenu u skladu sa svojim nadležnostima, navodi se u saopštenju.

SRNA

Povezani članci

Ćosić: Planinarstvo – potencijal za dodatni razvoj grada

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić ocijenio je da planinarstvo predstavlja dodatni potencijal za razvoj ovog grada s obzirom na geografski položaj. “Istočnim Sarajevom dominiraju planine – Jahorina, Trebević, Romanija, Treskavica, a i dijelovi Zelengore se naslanjaju na područje grada”, rekao je Ćosić, koji je danas u Istočnom Sarajevu prisustvovao godišnjoj Skupštini Planinarskog saveza Republike Srpske. […]

Vaskršnja dječija planinarska radionica 6. maja u Trnovu

Planinarsko-sportsko društvo /PSD/ “Treskavica” Trnovo u saradnji sa crkvenom opštinom Trnovo u ponedeljak, 6. maja, organizuje Vaskršnju dječiju planinarsku radionicu. Uz tradicionalni program crkvene opštine Trnovo, malu planinarsku ekipu u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Trnovu očekuju različiti sadržaji vezani za planinu i planinarenje. “Najmlađe, nakon bogosluženja, očekuju kviz, nagrade i igre uz naše […]