Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Književna manifestacija posvećena Nedeljku Zelenoviću

19 Mart 2023
2 min.
Književna manifestacija posvećena Nedeljku Zelenoviću

U Kulturnom centru Istočno Sarajevo danas će biti održana književna manifestacija “Nedeljkova Nedjelja” posvećena istaknutom književniku Nedeljku Zelenoviću, koji je preminuo prošle godine.


Direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladen Janković rekao je Srni da će danas biti promovisana i Zelenovićeva zbirka poezije za djecu “Domaća zadaća”, koja je izdata 2022. godine.

Janković kaže da će program ove književne manifestacije ubuduće biti pripreman tokom cijele godine, a planirana su takmičenja recitatora osnovnih i srednjih škola iz Istočnog Sarajeva, promocija neobjavljenih rukopisa i književno veče u sjećanje na Nedeljka Zelenovića.

Književna manifestacija “Nedeljkova Nedelja” biće održana sa početkom u 12.00 časova.

Zelenović je preminuo 14. marta 2022. godine u 64. godini života.

Rođen je 1958. godine u Konjicu, a Gimnaziju i Filozofski fakultet završio je u Sarajevu.

Radio je kao prosvjetni radnik, novinar i književni kritičar. Bio je predsjednik sarajevsko-romanijsko-drinske podružnice Udruženja književnika Republike Srpske i direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Za svoje književne radove nagrađivan je u Srbiji i Republici Srpskoj i zastupljen je u mnogim zbornicima i antologijama savremene srpske književnosti.

Zelenović je objavio knjige: “Seciranje duše” /pjesme iz 1996. godine/, “Svako ima nekog koga nema” /pjesme iz 1998. godine/, “Moje srčane mane” /pjesme iz 2000. godine/, “Očevi posljednji dani” /priče iz 2001. godine/, “Za kandilo nikad dosta ulja” /pjesme, Vidovdanska nagrada 2004. godine/, “Prvo pjevanje o ljubavi” /pjesme iz 2005. godine/ i “Pjesme za vršnjake” /pjesme za djecu iz 2006. godine/.

Posljednja zbirka mu je objavljena 2007. godine u izdanju Matične biblioteke Istočno Sarajevo i nosi naziv “Čuvarkuće i raskućenici”.

SRNA

Povezani članci

Pale: Večeras i sutra projekcija filmova “Pakt sa vukovima” i “Doberman” u ulogama Monike Beluči i Vensana Kasela

 Kinoteka Republike Srpske, u okviru redovnog programa Filmoteka, organizuje večeras i sutra projekcije filmova “Pakt sa vukovima” i “Doberman” u kojima glavne uloge tumače Monika Beluči i Vensan Kasel. “Pakt sa vukovima” /Le Pacte des loups/, u međunarodnoj distribuciji poznat kao “Brotherhood of the Wolf”, je francuski igrani film snimljen 2001. godine u režiji Kristofa […]

Nova monografija o Svetom kralju Milutinu, vladaru na raskršću svjetova

 U Srbiji je u prodaji nova monografija “Sveti kralj Milutin”, grupe autora, u izdanju Zadužbine Hilandar, koja otkriva čovjeka i vladara koji se na raskršću svjetova – Istoka i Zapada hrabro sučelio sa brojnim izazovima i promijenio zacrtane paradigme velikih sila. Na sajtu Zadužbine Hilandar navodi se da je kralj Milutin čovjek koji je bio […]