Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Književna manifestacija posvećena Nedeljku Zelenoviću

19 Mart 2023
2 min.
Književna manifestacija posvećena Nedeljku Zelenoviću

U Kulturnom centru Istočno Sarajevo danas će biti održana književna manifestacija “Nedeljkova Nedjelja” posvećena istaknutom književniku Nedeljku Zelenoviću, koji je preminuo prošle godine.


Direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladen Janković rekao je Srni da će danas biti promovisana i Zelenovićeva zbirka poezije za djecu “Domaća zadaća”, koja je izdata 2022. godine.

Janković kaže da će program ove književne manifestacije ubuduće biti pripreman tokom cijele godine, a planirana su takmičenja recitatora osnovnih i srednjih škola iz Istočnog Sarajeva, promocija neobjavljenih rukopisa i književno veče u sjećanje na Nedeljka Zelenovića.

Književna manifestacija “Nedeljkova Nedelja” biće održana sa početkom u 12.00 časova.

Zelenović je preminuo 14. marta 2022. godine u 64. godini života.

Rođen je 1958. godine u Konjicu, a Gimnaziju i Filozofski fakultet završio je u Sarajevu.

Radio je kao prosvjetni radnik, novinar i književni kritičar. Bio je predsjednik sarajevsko-romanijsko-drinske podružnice Udruženja književnika Republike Srpske i direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Za svoje književne radove nagrađivan je u Srbiji i Republici Srpskoj i zastupljen je u mnogim zbornicima i antologijama savremene srpske književnosti.

Zelenović je objavio knjige: “Seciranje duše” /pjesme iz 1996. godine/, “Svako ima nekog koga nema” /pjesme iz 1998. godine/, “Moje srčane mane” /pjesme iz 2000. godine/, “Očevi posljednji dani” /priče iz 2001. godine/, “Za kandilo nikad dosta ulja” /pjesme, Vidovdanska nagrada 2004. godine/, “Prvo pjevanje o ljubavi” /pjesme iz 2005. godine/ i “Pjesme za vršnjake” /pjesme za djecu iz 2006. godine/.

Posljednja zbirka mu je objavljena 2007. godine u izdanju Matične biblioteke Istočno Sarajevo i nosi naziv “Čuvarkuće i raskućenici”.

SRNA

Povezani članci

Prikazan dokumentarni film posvećen Dari Sekulić

U okviru manifestacije “Poetski dani Dare Sekulić” večeras je u Istočnom Sarajevu održano poetsko veče “Knjige su isto što i ljudi”, muzičko-poetski recital “Vojnici regruti”, uz učešće pjesnika i gostiju iz Vlasotinca, a prikazan je dokumentarni film “Čekajući krst” posvećen ovoj pjesnikinji. Umjetnički direktor “Forum teatra” i reditelj filma Vitomir Mitrić rekao je noovinarima da […]

Počeli “Poetski dani Dare Sekulić”; Čuvati sjećanje na ovu veliku srpsku pjesnikinju

Dvodnevna manifestacija “Poetski dani Dare Sekulić” počela je u Istočnom Novom Sarajevu koje je ponosno što je domaćin i organizator ovakvog skupa koji čuva sjećanje na veliku pjesnikinju, izjavio je zamjenik načelnika opštine Aleksandar Kostović. “Ovo je jedan od načina kako se sjećamo naše Dare i kako čuvamo sjećanje na njeno stvaralaštvo, koje je posljednjih […]