Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Manifestacija “Kapor: čuvar adrese” prvi put u Istočnom Sarajevu

26 Februar 2024
2 min.
Manifestacija “Kapor: čuvar adrese” prvi put u Istočnom Sarajevu

U Istočnom Sarajevu u srijeud, 28. februara, biće upriličena konferencija za novinare povodom organizovanja manifestacije “Momo Kapor: čuvar adrese” koja će se održati od 2. do 4. marta u ovom gradu.

Dani posvećeni Momi Kaporu, jednom od najvećih srpskih i sarajevskih književnika, slikara i publicista u 20. vijeku, imaju za cilj promovisanje vrijednosti za koje se Kapor zalagao i očuvanje njegovog lika i djela od zaborava, saopšteno je iz Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

“Ova svečana manifestacija pruža priliku da se zajedno oda zahvalnost jednom od najznačajnijih srpskih književnika i umjetnika Sarajeva i dublje istraži njegovo kulturno nasljeđe”, ističe se u saopštenju.

Manifestacija počinje u subotu, 2. marta, u 17.00 časova, svečanim otkrivanjem spomen-table posvećene ovom velikanu u Ulici Mome Kapora broj 1 u Istočnom Novom Sarajevu, nakon čega će u 18.00 časova biti organizovano književno veče posvećeno Kaporu pod nazivom “Momo Kapor u svom i našem vremenu”, na kojem će učestvovati njegova supruga Ljiljana Kapor, glumica Vjera Mujević, te akademik SANU Jovan Delić, akademik ANURS Ranko Popović i profesor Duško Pevulja.

U nedjelju, 3. marta, planirano je molitveno sjećanje na Momu Kapora i njegove roditelje u Staroj crkvi u Sarajevu, kao i posjeta grobu Kaporove majke Bojane Kapor u 12.00 časova.

Večernji dio programa u nedjelju, s početkom u 18.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, rezervisan je za izvođenje predstave “Vodič kroz srpski mentalitet”, nastale prema istoimenoj knjizi Mome Kapora, a prema dramskom tekstu koji je priredila Vjera Mujević.

U ponedjeljak, 4. marta, s početkom u 10.30 časova, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu biće održan okrugli sto posvećen značaju i ulozi Mome Kapora.

Pokrovitelji i organizatori manifestacije su grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Kulturni klub “Fronesis” iz Istočnog Sarajeva i zadužbina “Momčilo Momo Kapor” iz Beograda.

SRNA

Povezani članci

Večeras koncert SPD “Sloga” iz Sarajeva

 Srpsko pjevačko društvo /SPD/ “Sloga” iz Sarajeva večeras će u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnom Sarajevu, uz blagoslov NJegovog visokog preosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, prirediti koncert sjećanja na upokojene članove ovog društva. “Koncert sjećanja na upokojene članove SPD `Sloga` biće u tom duhu, da kažemo opijelo, koje će biti na koncertnoj sceni. Dosta kompozicija […]

U Višegradu otvorena izložba fotografija “Rusija njaljepša zemlja”

Izložba fotografija pod nazivom “Rusija, najljepša zemlja”, koja prikazuju pejzaže iz Ruske federacije, otvorena je danas u Gradskoj galeriji u Višegradu povodom obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca. Autor izložbe Miroljub Milinčić, koji je i direktor Centra ruskog-geografskog društva u Srbiji, izjavio je da su u Višegradu prvi put izložene fotografije pristigle na konkurs koje ovo društvo […]