Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

Međunarodna konferencija povodom 25 godina od NATO agresije

22 Mart 2024
2 min.
Međunarodna konferencija povodom 25 godina od NATO agresije

U Beogradu danas počinje dvodnevna međunarodna konferencija o temi “Od agresije do novog pravednijeg svjetskog poretka” u okviru obilježavanja 25 godina od NATO bombardovanja SR Jugoslavije.


Za prisustvo na konferenciji prijavilo se više od 150 gostiju iz inostranstva, među kojima su naučnici, umjetnici, diplomate, istraživači međunarodnih odnosa, filozofi, filmski stvaraoci, vojni stručnjaci i druge ugledne ličnosti.

Učesnici skupa biće i predsjednik Svjetskog savjeta za mir Palab Sengupta iz Indije, ruski akademici Sergej Baburin i Jelena Guskova, autor knjige “Evropa je umrla u Prištini” Francuz Žak Ogar, te Mišel Čosudovski, profesor Univerziteta u Otavi, koji je i autor knjiga “Globalizacija rata” i “Agresija NATO-a na Jugoslaviju”.

Međunarodna konferencija je dio programa obilježavanja 25 godina od NATO agresije na SR Jugoslaviju, koji organizuje Beogradski forum za svijet ravnopravnih, Klub generala i admirala Srbije, SUBNOR Srbije, Udruženje Fond dijaspora za maticu i Udruženje veterana vojno-obavještajne službe.

Programom je predviđena i međunarodna smotra dokumentarnog filma o NATO agresiji sa filmovima autora iz Srbije, Češke, NJemačke i Italije, koja će biti održana u Jugoslovenskoj kinoteci od danas do 24. marta.

U kinoteci će biti priređena i izložba najpoznatijih arhitektonskih ostvarenja sa fotografijama nastalih prije i poslije NATO agresije.

Biće održan i Međunarodni memorijalni atletski maraton na kojem će nastupiti atletičari iz Srbije i više evropskih zemalja. Maraton će startovati 24. marta ujutro sa platoa Hrama Svetog Save, a cilj maratona je Srpsko ratničko groblje Zejtinlik kod Soluna.

Na toj trasi, atletičari će zastajati i polagati cvijeće kod spomenika žrtvama agresije i boraca palih u balkanskim i dva svjetska rata.

Istog dana, u 11.00 časova, domaće i strane delegacije položiće cvijeće kod spomenika djeci žrtvama agresije u parku Tašmajdan, a u 12.00 časova i kod spomenika “Večna vatra” u Parku prijateljstva na Novom Beogradu.

U NATO agresiji na SR Jugoslaviju 1999. godine, koja je trajala 78 dana, ubijeno je oko 2.500 ljudi, među kojima je bilo 79 djece.

Tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije pričinjena je nesaglediva materijalna šteta.

SRNA

Povezani članci

ANSA: Glasanje odgođeno jer nije usaglašen tekst dokumenta

Glasanje u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Srebrenici, koje je prvobitno bilo zakazano za 2. maj, odgođeno je i neće se dogoditi prije 6. maja, objavila je italijanska agencija ANSA pozivajući se na saznanja iz diplomatskih izvora u UN. Izvori navode da novo odlaganje proističe iz neuspjeha da se finalizira konačan tekst dokumenta. Agencija […]

Sveštenik o roštiljanju za 1. maj, koji je u isti dan kad i Velika srijeda

Veliki broj građana će 1. maja, za Međunarodni praznik rada, provesti u roštiljanju i pretjerivanju u hrani i piću. Međutim, otac Predrag Popović objasnio je na svom Instagram profilu da je 1. maja post jer je tog dana Velika srijeda. – . Ne roštiljaj, već posti! – piše na njegovom profilu. On se osvrnuo i […]