Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Mjesec od nestanka Danke Ilić: Hronologija slučaja koji je potresao region

26 April 2024
7 min.
Mjesec od nestanka Danke Ilić: Hronologija slučaja koji je potresao region

Danas se navršava mjesec dana od nestanka dvogodišnje Danke Ilić u okolini Bora. Istraga u ovom slučaju još uvijek traje.

Djevojčica je nestala kada je sa bratom i majkom bila u Banjskom Polju u okolini Bora. Kako je majka ispričala, djevojčica je nestala kada se okrenula da drugom djetetu da vode.

Nestanak je ubrzo prijavljen policiji koja je u kratkom roku bila na terenu, a u potragu za Dankom uključili su se i mještani Banjskog Polja.

U danu kada je nestala Danka u Srbiji se prvi put oglasio sistem Amber Alert pod nazivom “Pronađi me”. Građanima Srbije stigle su poruke koje su ih upućivale da sajt Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije gdje su navedene sve detaljne informacije o nestanku djeteta. Takođe, redovno emitovanje programa Radio televizije Srbije prekinuto je kako bi građanima izdato saopštenje o nestanku dvogodišnje Danke Ilić.

Velike policijske snage, ali i pripadnici Žandarmerije kao i civilni sektor, satima su prečešljavali teren u okolini mjesta sa kojeg je dvogodišnja djevojčica nestala.

Mjesto sa kojeg je Danka nestala je bilo zapušteno i zatrpano smećem te su ekipe danima krčile mjesto i odvozile smeće.

U noći sa 30. na 31. mart pojavila se vijest da je dvogodišnja Danka Ilić viđena u glavnom gradu Austrije u Beču, na stanici. Tamošnja policija odmah se uključila u potragu a ubrzo su i uhapšene dvije Rumunke za koje se navodilo da su bile sa djevojčicom koja je viđena na snimku.

Nažalost, ispostavilo se da na pomenutom snimku nije Danka Ilić za kojom se tragalo.

Nekoliko dana kasnije stigle su vijesti koje su potresle cijeli region – dvogodišnja Danka Ilić je mrtva. Tada je saopšteno da je policija uhapsila dvije osobe koje su priznale djelo.

Uhapšeni su Srđan Janković (50) iz sela Luka i Dejan Dragijević (50) iz sela Zlot kod Bora. Oni su, kako se pisalo, priznali da su dvogodišnju Danku Ilić udarili službenim vozilom “Vodovoda”. Potom su Danku ubacili u automobil i bacili je na deponiju. Kako su mediji pisali, dvojac je priznao i da je Danka davala znakove života ali da su je oni udavili.

Policija je odmah krenula u potragu na pomenutu deponiju ali tijelo tamo nije pronađeno. Uslijedila je pretraga drugih lokacija za koja se sumnjalo da bi tu moglo da bude tijelo dvogodišnje Danke Ilić a nakon što se pojavila vijest da je njeno tijelo premješteno sa deponije. Pretražena je kuća u kojoj su živjeli osumnjičeni, imanje u selu Zlot čiji je vlasnik jedan od osumnjičenih, kao i Lazareva pećina kod sela Zlot, Lazarev kanjon, kao i cjelokupno područje duž Zlotske rijeke.

Zbog ubistva male Danke Ilić uhapšen je i brat jednog od osumnjičenih za ubistvo, Dalibor Dragijević koji je preminuo u pritvoru.

Roditelji Danke Ilić više puta su saslušavani u policiji a nakon što je otkriveno da je djevojčica ubijena oni su i svjedočili u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru. Njihovi telefoni takođe su vještačeni a u medijima su se pojavljivale različite informacije u prvim danima potrage za malom Dankom.

Prije nekoliko dana objavljeno je da su vještačeni predmeti koji su pronađeni u automobilu kojim je udarena dvogodišnja Danka. Pored toga, ispitano je i 14 svjedoka u ovom slučaju a najavljeno je da će biti ispitano još.

Osumnjičenima za Dankino ubistvo, određen je pritvor od trideset dana, a za pomaganje u zločinu osumnjičen je Radoslav Dragijević.

Tijelo Danke Ilić još uvijek nije pronađeno.

Hronologija

26. mart – Djevojčica nestala u Banjskom Polju

U večernjim satima 26. marta pristigla je vijest da je u Banjskom polju nestala dvogodišnja djevojčica. Kako je majka objasnila otišla je da drugom djetetu da vodu, a kada se okrenula, njene ćerke nije bilo.

Već prve večeri je za Dankom na terenu tragalo više od 100 ljudi. Tražili su je mještani Banjskog polja, komšije, prijatelji, vatrogasne jedinice, kao i pripadnici Gorske službe spasavanja i policija.

Kiša koje je te večeri počela dodatno je otežavala potragu u mraku, ali je potraga nastavljena i tokom noći. Na teren su poslati i helikopteri, a ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić otišao je u Banjsko polje.

Istog dana, u večernjim satima, kada su prikupljene sve informacije i kada je smatrano da je to bezbjedno za dijete, oglasio se sistem “Pronađi me”.

28. mart – Uhapšeni muškarci u BiH

Tokom trećeg dana potrage, u Bosni i Hercegovini uhapšene su tri osobe zbog sumnje da bi mogle da budu u nekoj vezi sa nestankom djeteta. Tri muškarca su uhapšena po aktu Interpola Beograd jer su putem društvene mreže TikTok objavili da su povezani sa nestankom djevojčice.

Oni su na toj mreži tražili 50.000 konvertibilnih maraka, odnosno oko 25.000 evra kako bi otkrili informacije o nestanku djeteta. Ipak, sve je pretraženo i utvrđeno je da djevojčica nije kod njih. Oni, takođe, nisu imali nikakve informacije o njoj.

29. mart – Uhapšen policajac iz Bora

Četvrtog dana potrage uhapšen je policajac iz Bora. Slobode je lišen zbog odavanja informacija iz istrage.

Nije saopšteno kome je odavao informacije, a bio je podvrgnut poligrafskom testiranju koje nije prošao.

31. mart – Sve oči uprte u Beč

Šestog dana potrage, pojavio se snimak koji je jedan državljanin Srbije snimio u Beču. Na snimku se vide dvije žene, za koje je rečeno da su rumunke i dijete koje liči na Danku.

Srpska policija odmah je kontaktirala kolege u Austriji i Evropolu poslala sve podatke i snimak.

Tako se istraga nastavila u dvije države – Srbiji i Austriji.

Istog dana raspisana je i žuta Interpolova potjernica, koja se raspisuje za nestale osobe.

4. april – “Devojčica je ubijena”

Desetog dana potrage austrijska policija objavila je da se na snimku iz Beča ne nalazi Danka Ilić.

Tog dana istraga je otišla u potpuno drugom smjeru. Policija je, pregledom velikog broja autombila, u jednom vozilu pronašla trag krvi koja je uzeta na DNK analizu.

Oko 10 časova predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je Danka Ilić ubijena. On je rekao da je policija uhapsila dvojicu osumnjičenih.

Informacije o tome šta se desilo toga dana su samo pristizale. Prvo je otkriveno da su dvojica radnika JKP “Vodovod” udarila djevojčicu automobilom, a potom tijelo bacili na deponiju koja je već pretražena 1. aprila. Potraga se potom preselila upravo tamo.

Nakon vijesti o hapšenju, fokus se sa Banjskog Polja premjestio na sela Zlot i Luka, iz kojih su dvojica osumnjičenih.

6. april – Uhapšeni brat i otac osumnjičenog

Nakon saslušanja osumnjičenih saopšteno je da im je određen pritvor do 30 dana. Ipak, oni nisu rekli gdje se nalazi tijelo djevojčice.

Takođe Srđan Janković se u tužilaštvu branio ćutanjem, dok je Dejan Dragijević priznao zločin, ali je promijenio priču i rekao da je on bio taj koji je ubio djevojčicu i sakrio tijelo.

Tog dana uhapšeni su otac i brat osumnjičenog Dejana Dragijevića zbog sumnje da su mu pomagali da premjesti i sakrije telo djevojčice.

7. april – Umro brat osumnjičenog

Nešto poslije podneva stigla je vijest da je Dalibor Dragijević, brat osumnjičenog Dejana, umro u policijskoj stanici. On saslušanje u tužilaštvu nije dočekao.

Istog dana u tužilaštvo je doveden njihov otac. On se branio ćutanjem, a određen mu je pritvor do 30 dana.

16. april – Saslušana majka osumnjičenog

Majka Dejana i supruga Radoslava Dragijevića Svetlana Dragijević došla je u Više javno tužilaštvo u Zaječaru kako bi svjedočila.

Ipak, ona je, kao najbliži srodnik osumnjičenih, iskoristila svoje zakonsko pravo da ne svjedoči.

U tužilaštvu je tog dana i u narednim danima nastavljeno sa saslušanjem svjedoka.

GS

Povezani članci

Kineski predsjednik 7. maja stiže u Srbiju

Si Đinping, kineski predsjednik, boraviće 7. i 8. maja u zvaničnoj posjeti Srbiji. Si Đinping u Srbiju stiže na poziv predsjednika Aleksandra Vučića, koji će biti njegov domaćin, potvrđeno je iz Službe za saradnju sa medijima predsjednika Srbije. Potvrda stiže i od kineskih zvaničnika. Vang Ji, kineski šef diplomatije, poručio je da se Peking raduje […]

Dačić: Rusija se, kako stvari stoje, izborila za vanrednu sednicu SB UN o BiH

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se Rusija, kako stvari stoje, izborila za vanrednu sjednicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) na kojoj će se raspravljati o prijedlogu rezolucije o Srebrenici. Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović će se na njoj najvjerovatnije obratiti putem video-linka, rekao je […]