Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Molitveno okupljanje povodom dana proboja iz Jasenovca

22 April 2024
1 min.
Molitveno okupljanje povodom dana proboja iz Jasenovca

Eparhija pakračko-slavonska organizuje danas molitveno okupljanje na dan proboja posljednjih jasenovačkih logoraša, najavljeno je iz manastira Јasenovac.

U Hramu Svetog proroka Ilije u Mlaki biće služena liturgija onima koji su kroz stradanja zadobili vijenac svetih.

Preživjeli logoraši u zloglasnom ustaškom logoru Јasenovac pokušali su 22. aprila 1945. godine u očajničkom jurišu na stražare da se dokopaju slobode, ali ih je od 1.073, u tome uspjelo samo 169.

Koncentracioni logor Јasenovac bio je najveći logor smrti u tadašnjoj fašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Formiran je u avgustu 1941. godine, a osmislio ga je jedan od najvećih ratnih zločinaca tog doba Maks Luburić, koji je bio i prvi komandant logora.

RTRS

Povezani članci

Potres od tri stpena Rihtera kod Nikšića

Kod Nikšića je danas registrovan zemljotres od tri stepena Rihterove skale, saopšteno je iz crnogorskog Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju. Potres je registrovan u 10.39 časova sa epicentrom dva kilometra jugozapadno od Cerova, kod Nikšića, na dubini od 24 kilometra. Ovaj zemljotres nije mogao izazvati materijalnu štetu u epicentralnom području.

Đurić: Beograd će voditi slobodarsku i nacionalno odgovornu politiku

Srbija će u narednom periodu voditi slobodarsku, nacionalno odgovornu spoljnu politiku pružene ruke i saradnje, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić. “Mi smo u biznisu pravljenja prijatelja, jačanja veza i unapređenja imidža Srbije u međunarodnoj zajednici”, rekao je Đurić, nakon što je preuzeo dužnost šefa diplomatije od svog prethodnika Ivice Dačića. Đurić je […]