Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Obavezno izgovorite ove riječi: Srpska pravoslavna crkva danas obilježava dan Prepodobnog Visariona i Ilariona Novog

19 Jun 2024
2 min.
Obavezno izgovorite ove riječi: Srpska pravoslavna crkva danas obilježava dan Prepodobnog Visariona i Ilariona Novog

Prepodobni Visarion je rođen i vaspitan u Misiru. Rano se odao duhovnom životu i “ne ukalja duhovnu odeždu u koju se obuče krštenjem svetim”.

Posjetio je svetog Gerasima na Jordanu, i slušao je svetog Isidora Pelusiota.

Tijelo svoje pobjeđivao je velikim postom i bdenjem, no svoj podvig skrivao je po mogućstvu od ljudi. Jedanput je četrdeset dana stajao na molitvi ne jedući i ne spavajući. Jednu haljinu nosio je i ljeti i zimi. Imao je veliki dar čudotvorstva. Stalnog mjesta prebivanja nije imao, nego je do duboke starosti živio po gorama i dubravama. Iscjeljivao je bolesne i činio mnoga druga čudesa na korist ljudi a na slavu Boga. Upokojio se mirno 466. godine.

Iguman Dalmatske obitelji u Carigradu. Bio je učenik Grigorija Dekapolita i podražatelj života Ilariona Velikoga, čije je i ime uzeo. Moćan u molitvi, istrajan i hrabar u stradanju. A stradao je mnogo za ikone u vrijeme zlih ikonoboračkih careva, Lava Jermenina i drugih.

Potom cara Lava isekoše mačevima njegovi sopstveni vojnici u onoj istoj crkvi i na onom istom mjestu gdje se on prvo naruga svetim ikonama i odakle prvu ikonu ukloni. Tada Ilarion sveti bi pušten iz tamnice. No zamalo. Ponovo je bio mučen i držan u tamnici sve do pravovjerne carice Teodore. Vidovit i prozorljiv: vidio angele Božje gdje odnose na nebo dušu svetog Teodora Studita. Ugodivši Bogu, upokojio se u carstvu nebeskom 845. godine u svojoj sedamdesetoj godini, prneosi Novosti Magazin.

Besjeda na današnji dan govori o čuvanju srca:

Svrh svega što se čuva čuvaj srce svoje, jer iz njega izlazi život. U srcu je volja, u srcu je ljubav, u srcu je um. Od dobrog srca izlazi: mir, trpljenje, dobrota, milost, vjera, krotost, uzdržanje.Kao što zmija čuva glavu, tako i ti, sine, čuvaj srce svoje. Svrh svega što se čuva čuvaj, sine, srce svoje! Jer u njega ulazi i iz njega izlazi život, koji je od živoga Boga.

Srpskainfo

Povezani članci

Danas je Srđevdan, ispoštujte ove običaje

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju praznik posvećen Svetim mučenicima Sergiju i Vakhu, u narodu poznatiji kao Srđevdan. Ovaj praznik je u crkvenom kalendaru obilježen crnim, masnim slovima, pa ne bi trebalo raditi kućne poslove. Srđevdan pripada slavama za koje se priprema mrsna hrana, osaim ako sijreda ili petak nisu dani slave. Svaka […]

Danas je TOMINDAN, velika slava u Srpskoj

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog apostola Tomu, praznik u narodu poznat kao Tomindan. Sveti apostol Toma bio je jedan od dvanaestorice prvoapostola Hristovih. Širio je hrišćanstvo najprije u Palestini, potom u Persiji i Indiji, gdje je i usmrćen kopljima. Mošti su mu u četvrtom vijeku prenesene u grad Edesu, a potom u Carigrad. Tomindan […]