Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Obavezno izgovorite ove riječi: Srpska pravoslavna crkva danas obilježava dan Prepodobnog Visariona i Ilariona Novog

19 Jun 2024
2 min.
Obavezno izgovorite ove riječi: Srpska pravoslavna crkva danas obilježava dan Prepodobnog Visariona i Ilariona Novog

Prepodobni Visarion je rođen i vaspitan u Misiru. Rano se odao duhovnom životu i “ne ukalja duhovnu odeždu u koju se obuče krštenjem svetim”.

Posjetio je svetog Gerasima na Jordanu, i slušao je svetog Isidora Pelusiota.

Tijelo svoje pobjeđivao je velikim postom i bdenjem, no svoj podvig skrivao je po mogućstvu od ljudi. Jedanput je četrdeset dana stajao na molitvi ne jedući i ne spavajući. Jednu haljinu nosio je i ljeti i zimi. Imao je veliki dar čudotvorstva. Stalnog mjesta prebivanja nije imao, nego je do duboke starosti živio po gorama i dubravama. Iscjeljivao je bolesne i činio mnoga druga čudesa na korist ljudi a na slavu Boga. Upokojio se mirno 466. godine.

Iguman Dalmatske obitelji u Carigradu. Bio je učenik Grigorija Dekapolita i podražatelj života Ilariona Velikoga, čije je i ime uzeo. Moćan u molitvi, istrajan i hrabar u stradanju. A stradao je mnogo za ikone u vrijeme zlih ikonoboračkih careva, Lava Jermenina i drugih.

Potom cara Lava isekoše mačevima njegovi sopstveni vojnici u onoj istoj crkvi i na onom istom mjestu gdje se on prvo naruga svetim ikonama i odakle prvu ikonu ukloni. Tada Ilarion sveti bi pušten iz tamnice. No zamalo. Ponovo je bio mučen i držan u tamnici sve do pravovjerne carice Teodore. Vidovit i prozorljiv: vidio angele Božje gdje odnose na nebo dušu svetog Teodora Studita. Ugodivši Bogu, upokojio se u carstvu nebeskom 845. godine u svojoj sedamdesetoj godini, prneosi Novosti Magazin.

Besjeda na današnji dan govori o čuvanju srca:

Svrh svega što se čuva čuvaj srce svoje, jer iz njega izlazi život. U srcu je volja, u srcu je ljubav, u srcu je um. Od dobrog srca izlazi: mir, trpljenje, dobrota, milost, vjera, krotost, uzdržanje.Kao što zmija čuva glavu, tako i ti, sine, čuvaj srce svoje. Svrh svega što se čuva čuvaj, sine, srce svoje! Jer u njega ulazi i iz njega izlazi život, koji je od živoga Boga.

Srpskainfo

Povezani članci

Danas Petrovdan – praznik za koji se vezuju mnoga vjerovanja i običaji

Srpska pravoslavna crkva obilježava danas Petrovdan, praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu. Petrovdanskim slavljem završava se Petrovski post, kada vjernici koji su poštovali pravila predviđena kanonom Crkve, pristupaju svetom pričešću. Za Petrovdan se u narodu vezuju mnoga vjerovanja i običaji. Praznovanje Petrovdana započinje veče prije, kada se pale lile, buktinje od mlade kore divlje […]

Sutra Petrovdan

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ obilježava sutra Petrovdan, praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu. Ovaj praznik pomen je na stradanje Svetih apostola Petra i Pavla, koje se dogodilo u Rimu 67. godine nove ere, a prema nekim izvorima 69. godine nove ere. Petar je rođen u mjestu Vitsaida, na obalama Galilejskog jezera, i bio je […]