Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Promocija publikacije o zločinu u Dobrovoljačkoj

25 April 2024
1 min.
Promocija publikacije o zločinu u Dobrovoljačkoj

U Banjaluci će danas biti promovisana publikacija Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica – “Rekonstrukcija zločina, dekonstrukcija mita” o stradanju pripadnika JNA u Sarajevu u prvoj polovini 1992. godine, sa primarnim fokusom na 2. i 3. maj u Dobrovoljačkoj ulici.


Autor publikacije, načelnik Odjeljenja za memoralizaciju i kulturu pamćenja i sjećanja u Republičkom centru Miroslav LJubojević rekao je Srni da je postojala potreba da se na institucionalan i argumentovan način razbije mitomanija o 2. i 3. maju kao danu kada je bivša JNA pokušala da zauzme zgradu Predsjedništva i stavi Sarajevo pod svoju kontrolu.

“Cilj je bio i da na taj način iskažemo poštovanje i pijetet prema nevino ubijenim mladićima na ulicama Sarajeva i njihovim porodicama poručimo da oni nikada neće biti zaboravljeni”, istakao je LJubojević.

On je podsjetio da je u 2022. godini podignuta optužnica za predmet “Dobrovoljačka”, te je ovo način da se i šira zainteresovana javnost upozna sa razmjerama zločina koji je učinjen prema pripadnicima JNA.

Publikacija “Rekonstrukcija zločina, dekonstrukcija mita” biće promovisana u amfiteatru Fakulteta političkih nauka u Banjaluci u 19.00 časova.

Izjave su predviđene u 18.30 časova.

SRNA

Povezani članci

U Srpskoj rođene 24 bebe

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođene su 24 bebe, od kojih 12 djevojčica i 12 dječaka, potvrđeno je Srni u porodilištima. U porodilištu u Banjaluci rođeno je 10 beba, Prijedoru četiri, Doboju tri, Zvorniku i Istočnom Sarajevu po dvije, a po jedna u Bijeljini, Trebinju i Gradišci. U Banjaluci su rođene četiri djevojčice […]

Dodik: Sveštenik Čarkić imao hrabrost u najtežem trenucima za Srbe

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je telegram saučešća porodici preminulog sveštenika Vojislava Čarkića, istakavši da je prota kao patriota dao veliki doprinos u Odbrambeno–otadžbinskom ratu i da će ostati upamćen kao čovjek koji je imao hrabrost i odlučnost u najtežim trenucima za srpski narod. “Iskreno sam ožalošćen tužnom viješću o smrti sveštenika Vojislava Čarkića, […]