Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Promovisana zbirka pjesama “Gorski cvijet”

02 Jun 2023
2 min.
Promovisana zbirka pjesama “Gorski cvijet”

U Kulturnom centru “Ivo Andrić” u Višegradu održana je promocija zbirke pjesama “Gorski cvijet” autora Zorana Zoranovića iz Rogatice.


Autor je sinoć na promociji rekao da je ovo njegova prva knjiga i da se pisanjem počeo baviti tek u 65. godini, a prvu pjesmu je napisao 2018. godine i posvetio je svojoj prvoj neuzvraćenoj ljubavi.

“Do sada imam napisanih gotovo 500 pjesama, a u pripremi je još jedna zbirka u kojoj će se naći samo rodoljubiva poezija”, istakao je Zoranović.

Recenzent Rade Vučićević istakao je da je ova knjiga više vezana za leksiku i fonemiku, odnosno topografiju ovog kraja, jer je jezik kojim se govori u predjelu istočne Bosne skoro pa zaboravljen, i za nekih desetak godina biće potreban rječnik kako bi se razumjelo ovo što je Zoranović napisao.

“Upravo to je prva i osnovna vrijednost ove knjige. Nevjerovatno sa koliko je znanja i umijeća Zoran ispjevao ove pjesme, na isti način kao što su to radile naše bake”, istakao je Vučićević.

Rogatičkom pjesniku podršku svojim učešćem na ovoj književnoj večeri pružio je i njegov sugrađanin Milad Obrenović.

“Prošle godine godine pripremao sam antologiju `Rogatička pletenica` u koju sam uvrstio sve pjesnike iz Rogatice koji pišu u posljednjih 100 godina, i među njih tri Zoranove pjesme”, dodao je Obradović.

Svoje stihove na sinoćnjoj promociji govorila je pjesnikinja Rada Novaković, dok su stihove Zorana Zoranovića recitovali članovi Društva ljubitelja pisane riječi “Most” iz Višegrada.

Promociju knjige “Gorski cvijet” organizovali su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” Višegrad, Kulturni centar i Narodna biblioteka “Ivo Andrić”, te Društvo ljubitelja pisane riječi “Most” iz Višegrada.

SRNA

Povezani članci

U Palama održan koncert “Dar mladosti”

Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ “Mladost” iz Pala održalo je večeras koncert pod nazivom “Dar mladosti” koji je, zbog velike zainteresovanosti paljanske publike, održan u dva termina. Na koncertu su nastupali svi izvođački ansambli Društva, kao i gosti – Kamerni hor Pale i KUD “Srpski soko” iz Višegrada. Umjetnički rukovodilac KUD-a “Mladost” Nikola Spasojević izjavio je novinarima […]

Promovisan dokumentarni film “Priča ponosnog puka”

U Istočnom Novom Sarajevu sinoć je premijerno prikazan dokumentarni film “Priča ponosnog puka” o 65. zaštitnom motorizovanom puku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske /VRS/, jedne od najelitnijih jedinica kroz koju je prošlo oko 7.000 ljudi, a 68 je poginulo. Reditelj filma je Slobodan Simojlović, a producent Snježan Lalović, koji su i autori scenarija. Lalović je […]