Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Rusi ruše rekorde u proizvodnji oružja

07 Maj 2024
2 min.
Rusi ruše rekorde u proizvodnji oružja

Rusija proizvodi oružje rekordnom brzinom, dok ukrajinski partneri sa Zapada pokušavaju da povećaju podršku Kijevu, ali nisu u tome uspješni kao Rusi, navodi “Geopolitika”.


Tokom prošle godine Rusija je razvijala novo oružje i municiju brže nego ikada u svojoj modernoj istoriji.

Američki državni sekretar Entoni Blinken tvrdi da je Ruska Federacija uspjela je ubrza proizvodnju oružja, zahvaljujući velikim isporukama mašina, mikroelektronike i optike, uglavnom iz Kine.

“Rusija već proizvodi više oružja i vojne opreme nego što joj je potrebno za rat protiv Ukrajine i puni svoja skladišta”, navodi njemački ministar odbrane Boris Pistorius.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavljuje da će ove godine prvi primjerci protivvazdušnog raketnog sistema nove generacije “S-500” u dvije verzije biti isporučeni ruskoj vojsci.

U međuvremenu, evropski odbrambeni sektor vrlo je spor u povećanju proizvodnih kapaciteta.

SAD se suočavaju s problemima kada je riječ o snabdijevanju Ukrajine većim količinama vojnog materijala.

Bilo da se radi o topovskim granatama ili projektilima za sistem “patriota”, SAD nemaju resurse za proizvodnju i pružanje ni polovine onoga što Ukrajina zahtijeva kako bi u ratu postala ravnopravna sa Rusijom.

Američki republikanski senator DŽejms Dejvid Vens ističe da je “situacija sa ljudstvom u Ukrajini još gora od problema sa muncijom”.

“Bajdenova administracija nema održiv plan da Ukrajinci dobiju rat. Što se prije Amerikanci suoče sa ovom istinom, prije ćemo moći popraviti ovaj nered i posredovati za mir”, ukazuje Vens.

SRNA

Povezani članci

Tramp: Do izbora može izbiti treći svjetski rat

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da bi do predsjedničkih izbora u SAD mogao da izbije treći svjetski rat zbog nesposobnosti aktuelnog američkog rukovodstva, istakavši da se sadašnji sukobi ne bi dogodili da je on predsjednik Sjedinjenih Država. “Sa ovakvim idiotima koji vode ovu državu neće ostati mnogo ljudi jer je danas moć oružja […]

Ruski patrijarh Kiril: Zabrana ulaska patrijarhu Porfiriju na KiM gest neprijateljstva prema SPC

Zabrana ulaska patrijarhu Porfiriju i arhijerejima na KiM gest je neprijateljstva prema Crkvi Svetog Save i demonstrativno poricanje njene velike duhovne i istorijske uloge, rekao je ruski patrijarh Kiril u poruci upućenoj srpskom patrijarhu Porfiriju, piše Tanjug, a prenosi RTS. Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril osudio je nedavnu zabranu ulaska na Kosovo i Metohiju […]