Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Ruska delegacija donijela na Novi Zejtinlik česticu “Plamena sjećanja” iz Moskve

09 Maj 2024
3 min.
Ruska delegacija donijela na Novi Zejtinlik česticu “Plamena sjećanja” iz Moskve

Delegacija Sveruskog narodnog fronta za Srbiju i Republiku Srpsku predala je danas pukovniku u penziji Milanu Joloviću Legendi česticu “Plamena sjećanja” na Vojničkom groblju Novi Zetjinlik na Sokocu, gdje će od septembra biti postavljen gorionik.


Čestica “Plamena sjećanja”, koji simbolizuje sjećanje na sve Srbe i Ruse poginule u zajedničkoj borbi protiv fašizma i nacizma, donesena je sa Groba neznanog junaka u Moskvi.

Prije primopredaje vječnog plamena u okviru obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom služen je pomen za poginule borce, te intonirane himne Republike Srpske, Srbije i Ruske Federacije.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Sokolac LJubomir Erić rekao je da je među poginulih 1.700.000 Jugoslovena u Drugom svjetskom ratu najviše Srba.

On je naveo da je za njega posebna čast što su danas Novi Zejtinlik, na kome počivaju 962 poginula srpska borca, posjetila braća Rusi koji su donijeli česticu “Plamena sjećanja”.

Erić je istakao da je srpski narod kroz istoriju uvijek bio na strani antifašista i da rezolucija o Srebrenici, čak i ako bude usvojena, neće imati nikakav značaj.

Jolović je rekao da će čestica “Plamena sjećanja” do septembra biti u Crkvi Svete Petke na Novom Zejtinliku, a potom će biti izgrađen gorionik za vječni plamen kao simbol neprestane borbe i stradanja srpskog i ruskog naroda za slobodu.

On je istakao da će “Plamen sjećanja” na Novom Zejtinliku posjećati da je srpski narod, poslije Rusa, Jevreja i Poljaka, najviše stradao u borbi protiv fašizma.

“Međutim, medijskim inženjeringom, lažnim zastavama i manipulacijama od najstradalnijeg naroda danas žele da naprave genocidan i narod koji je izazivao ratove”, rekao je Jolović.

On je naveo da su se danas okupili na Novom Zejtinliku da cijelom svijetu kažu da su Srbi slobodarski narod i da njeguju tradiciju borbe protiv terora.

Predstavnik Sveruskog narodnog fronta za Srbiju i Republiku Srpsku Aleksej Aljohin rekao je da se mora očuvati sjećanje na stradale srpske i ruske heroje, te istakao da Srbi i Rusi trebaju još više da jačaju prijateljske veze.

“Vječna vatra koja gori ispod zidina Kremlja jedna je velika svijeća posvećena svim znanim i neznanim žrtvama”, naveo je Aljohin.

U okviru obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom danas su položeni vijenci na Spomen- kosturnicu u Parku boraca Romanije na kojoj su ispisana imena 969 boraca poginulih u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Sokolac Milivoje Janković rekao je da je Romanija uvijek bila među prvima u borbi za slobodu, te podsjetio da je u Drugom svjetskom ratu na ovom području poginulo 5.494 civila.

On je podsjetio da je u pokolju u Starom Brodu stradalo više od 6.000 Srba, dok je sa područja Han Pijeska, Sokoca, Pala i Rogatice poginulo 1.150 boraca u borbi protiv fašizma.

Delegacija Sveruskog narodnog fronta zajedno sa predstavnicima opštine Sokolac, opštinske Boračke organizacije i SUBNOR-a položila je vijenac i na spomen-krst na Vidrićima.

Gosti iz Ruske Federacije i domaćini posjetili su i Manastir Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji na čijim unutrašnjim zidovima su upisana imena više od 4.210 srpskih boraca poginulih u odbrani Sarajevsko-romanijske regije.

Vijence na centralni krst na Novom Zejtinliku položile su delegacije grada Istočno Sarajevo, opštine Sokolac, opštinske Boračke organizacije Sokolac, SUBNOR-a, “Noćnih vukova” Republike Srpske i Sveruskog narodnog fronta za Srbiju i Republiku Srpsku.

SRNA

Povezani članci

INS: Sutra obilježavanje 32 godine Prve sarajevske mehanizovane brigade

 U Istočnom Novom Sarajevu sutra će biti obilježene 32 godine od formiranja Prve sarajevske mehanizovane brigade i Komande Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske. Iz Prve sarajevske mehanizovane brigade je 618 boraca dalo živote za današnju slobodu. Kroz Brigadu je prošlo oko 5.000 boraca i svaki drugi borac je ranjen jednom ili više puta, saopštila je […]

Ljevnaić: Očuvanjem planine ulažemo u budućnost budućih generacija

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić rekao je da razvoj Jahorine predstavljaju veliku šansu za region i pozvao građane i privrednike da zajedno rade na tome uz očuvanje prirodne ljepote i potencijala olimpijske planine. “Jahorina je naš najveći potencijal, ona je sinonim za stotinu fabrika. Trenutno koristimo samo 10 odsto njenih mogućnosti, a važno je […]