Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Srpska rakija među pet najboljih pića na svijetu: Evo na kom se mjestu nalazi

24 Mart 2023
1 min.
Srpska rakija među pet najboljih pića na svijetu: Evo na kom se mjestu nalazi

Srpska rakija viljamovka našla se među najboljim žestokim alkoholnim pićima na svijetu. Prema izboru sajta Tejst atlas, koji se bavi hranom i pićem, viljamovka je četvrto najbolje žestoko alkoholno piće.

Viljamovka je vrsta voćne rakije koja se destiliše od kruške viljamovke. To je blago i aromatično piće koje se proizvodi i pije u više balkanskih zemalja, navodi Tejst atlas.

Kako se dodaje, radi se o rakiji koja se često smatra najfinijom vrstom voćnog brendija u regionu.

-Viljamovka se pravi od svježih, zrelih krušaka, koje fermentišu prije nego što se destiliraju. Rezultat je bistro i bezbojno piće koje uobičajeno ima intenzivnu aromu kruške, blag ukus, i dug, zagrevajući ukus. Viljamovka se tradicionalno pije kao aperitiv, navode iz Tejst atlasa.

Inače, na prvom mjestu ove liste je škotski viski sa ostrva Ajlej, druga je reposado tekila iz Meksika, treći škotski hajlend skoč, a peti holandski džin.

Novosti

Povezani članci

Danas je svjetski dan braće i sestara: Neraskidiva veza

Danas je svjetski dan braće i sestara. Danas posvetite dan svome bratu ili sestri, nazovite ih, popijte kafu, družite se ili ih jednostavno nazovite i recite koliko su vam važni. Miloš. Elena. Tara. Danilo. Svi oni imaju nešto zajedničko, odnosno, imaju brata ili sestru. Kažu odrastanje uz njih je značilo je igru ali i uživanje […]

Zašto je 1. april Svjetski dan šale

Dolaskom aprila, stigao je i Svjetski dan šale, kada se mnogi trude raznim smicalicama i šalama prevariti druge. Dan šale obilježava se svake godine prvog 1.aprila, a iako je njegovo tačno porijeklo i dalje misterija, različite kulture obilježavaju ga već nekoliko vijekova. Prvoaprilska tradcija uključuje lažiranje ili praktične šale s drugima, uz popratno uzvikivanje “aprililili”. […]