Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Timotija: Ponavlja se negiranje zločina nad Srbima

02 Decembar 2022
1 min.
Timotija: Ponavlja se negiranje zločina nad Srbima

Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo još jednu u nizu sramnih presuda kojom je Dragan Vikić oslobođen po komandnoj odgovornosti za ubijene vojnike JNA u Velikom parku, čime s ponavlja praksa negiranja zločina nad Srbima, rekao je Srni predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Trnova Goran Timotija.


Timotija je naveo da je za porodice poražavajuća još jedna oslobađajuća presuda za direktne učesnike, koji su odgovorni po komandnoj odgovornosti, istakavši da im se morao dati odgovor šta se dogodilo sa njihovim najmilijim.

“Ponavlja se praska negiranja zločina koji su se događali i u proteklom ratu nad Srbima u Sarajevu”, smatra Timotija.

Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je žalbu Tužilaštva BiH na prvostepenu sudsku odluku kojom je Dragan Vikić oslobođen optužbi za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine, potvrdila je Vikićev advokat Adna Dobojlić.

Sud BiH je 21. aprila prvostepeno oslobodio bivšeg komandanta Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Dragana Vikića, pomoćnika ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusufa Pušinu, te Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića, optužene za ubistvo pripadnika JNA 22. aprila 1992. godine u Sarajevu.

SRNA

Povezani članci

Pale: Oko 300 mališana u defileu povodom Dana planete Zemlje

Oko 300 mališana od tri do šest godina prošlo je danas ulicama Palama noseći kreativne šešire, odjeću i slogane povodom obilježavanja Dana planete Zemlje. Vanja Jugović, direktor Dječijeg centra “Bubamara” sa Pala, koji je organizator manifestacije, rekla je novinarima da ova ustanova tradicionalno obilježava Dan planete Zemlje, te da su mališani na paljanskom šetalištu izveli […]

Krstović: Prekomjerna upotreba tehnologije može negativno uticati na razvoj djece

Defektolog Anja Krstović izjavila je da se savremeni svijet sve više suočava sa fenomenom “ekranizma, odnosno prekomjerne upotrebe tehnologije, što može negativno uticati na neurokognitivni razvoj djece, izazivajući socijalne poremećaje i poteškoće u interakciji s okolinom, kada je neophodno što prije potražiti pomoć stručnjaka. Krstovićeva je za Srnu rekla da u svijetu roditeljstva, postoji širok […]