Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

U Bolnici “Srbija” održana radionica o temi pružanja pomoći djecu u predškolskim ustanovama

18 April 2024
3 min.
U Bolnici “Srbija” održana radionica o temi pružanja pomoći djecu u predškolskim ustanovama

U amfiteatru Bolnice „Srbija“ u Istočnom Sarajevu juče je održana radionica o temi pružanja prve pomoći djeci u predškolskim ustanovama.

Radionica je namijenjena za vaspitače zaposlene u predškolskim ustanovama sa područja opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, a predavanja su održali mr. sci med Tamara Ivanović, specijalista pedijatrije/dječije pulmologije i dr Đorđe Pejić, specijalista otorinolaringologije, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

„U jednom interaktivnom razgovoru sa učesnicima govorili smo o svim vrstama povreda i stanjima sa kojima se oni mogu susresti za vrijeme boravka djece u predškolskim ustanovama. Takođe, razgovarali smo i o načinu na koji vaspitači koji o njima brinu treba da postupe do dolaska Hitne pomoći ili roditelja ili dok dijete ne bude zbrinuto u najbližoj zdravstvenoj ustanovi“, istakao je Pejić.

On je rekao da su djeca ovog uzrasta često pacijenti u ambulanti i radi se o veoma osjetljivoj populaciji, zbog čega nam je jako bitno da dio znanja prenesemo na ljude koji sa njima svakodnevno provode veliki dio vremena.

Pejić je vaspitačima govorio o prevenciji povreda kod djece i o načinu pružanja pomoći djeci u slučaju da dođe do udisanja ili gutanja sitnih predmeta, povreda tupim predmetima, padova, o zbrinjavanju sitnih rana i različitim tipovima krvarenja koja je neophodno zaustaviti.

Mr. sci med Tamara Ivanović, specijalista pedijatrije/dječije pulmologije u svom izlaganju govorila je o stanjima koja se najčešće javljaju kod djece predškolskog uzrasta, kao što su alergije, laringitis, gušenje, fras, epileptični napadi, opekotine, trovanja i slična stanja u kojima je veoma važan pristup osobe koja prva dolazi u kontakt sa djetetom kako bi ono bilo adekvatno zbrinuto.

Ivanović rekla je da razumije kolika je odgovornost vaspitača koji svakodnevno brinu o velikom broju djece i dodala da je najvažnije ostati smiren kako bi se pravilno odreagovalo u slučaju da se nađu u situaciji da pruže prvu pomoć djetetu.

Ivanović i Pejić odgovarali su na pitanja prisutnih vaspitača, prilikom čega su ih uputili o tome koje lijekove i medicinska sredstava je potrebno imati kako bi se pružila prva pomoć djetetu i na koji način najbrže mogu da stupe u kontakt sa nadležnim ustanovama i centrima.

„S obzirom da smo mlad kolektiv, odnosno da su zaposleni uglavnom mladi vaspitači, u saradnji sa rukovodstvom Bolnice „Srbija“ došli smo na ideju da organizujemo predavanje o temi pružanja prve pomoći djeci predškolskog uzrasta”, navela je Tamara Rakanović, v.d. direktora PU dječiji vrtić „Patrijarh Pavle“ Istočno Novo Sarajevo.

Ona je naglasila da se iskreno nada da ovo znanje neće imati priliku primjenjivati u praksi, ali u slučaju da se nešto desi djetetu za vrijeme boravka u predškolskoj ustanovi neophodno je da zaposleni znaju kako pravilno reagovati do dolaska ekipe Hitne pomoći ili roditelja.

“Jako je važno u tako stresnoj situaciji ostati pribran i pravilno odreagovati. Drago mi je da su predavanju prisustvovale i kolege iz drugih predškolskih ustanova sa područja opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, koji su prepoznali važnost jednog ovakvog predavanja”, rekla je Rakanovićeva.

Ona je poručila da posebnu posebnu zahvalnost duguju rukovodstvu Bolnice „Srbija“ predvođenim direktorom Nebojšom Šešlijom, koji su njihovu ideju realizovali u veoma kratkom roku.

Povezani članci

Bjegunac iz predmeta ”Kode” uhapšen po potjernici Interpola

Policijski službenici PU Istočno Sarajevo uhapsili su rano jutros Branislava Janjića, za kojim je raspisana crvena Interpol potjernica u predmetu ”Kode”. Janjić je uhapšeno u Istočnoj Ilidži i osumnjičen je kao član kriminalne grupe za koju se sumnja da bavila trgovinom droge, te da je blisko sarađivala i sa kriminalnom grupom Darka Еleza. Akcijom ”Kode” […]

Ćosić: Proces protiv Dodik i Lukića besmislen – Srpska će iskristalisati svoju poziciju (VIDEO)

Za danas je u Sudu BiH zakazan nastavak ročišta u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske, zbog navodnog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita. Najavljeno je okupljanje velikog broja građana iz Srpske i Srba iz Federacije, kako bi pružili masovnu podršku predsjedniku Republike pred Sudom BiH. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić […]