Ravna planina banerRavna planina baner

Region

U Subotici otkriven spomenik kralju Petru Karađorđeviću

30 Novembar 2021
1 min.
U Subotici otkriven spomenik kralju Petru Karađorđeviću

U Subotici je danas otkriven spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću u godini obilježavanja vijeka od smrti jednog od najznačajnijih srpskih vladara.


Spomenik su otkrili ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić Tepavčević i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Tepavčevićeva je istakla da je Srbija u vrijeme vladavine kralja Petra Prvog Karađorđevića doživjela najslavnije trenutke, da generacije pamte veličanstvene pobjede u balkanskim i Prvom svjetskom ratu, oslobođenje Stare Srbije od osmanske vladavine, kao i stvaranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

“Narod ga je upamtio kao skromnog čoveka koji je zajedno sa njima, sa svojom vojskom i oficirima, proživeo sve strahote albanske golgote u jesen i zimu 1915/1916. godine. Svima nam je u amanet ostavio da uvek budemo na strani slobode, pravde i mira, štiteći, pre svega, interese svog naroda i svoje zemlje”, poručila je Tepavčevićeva.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su predstavnici državnih i gradskih institucija, brojnih udruženja i građani Subotice, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću u Subotici djelo je umjetnika Zorana Ivanovića.

SRNA

Povezani članci

Dačić: Beograd trpi pritiske zbog najavljene sjednice o NATO agresiji

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Beograd trpi pritiske zbog najavljene sjednice Savjeta bezbjednosti UN o NATO agresiji na SR Jugoslaviju koja je zakazana za večeras u NJujorku, a koja vjerovatno neće biti ni održana. “Sednica će biti zakazana za neki drugi dan, a uopšte je pitanje da li će ova tačka […]

Uhapšeno lice nakon otkrivanja plantaže marihuane

 Policija je u Nikšiću uhapsila lice čiji su inicijali D.Đ. /45/, nakon što je pronađena plantaža marihuane u nikšićkom mjestu Vir. Lice čiji su inicijali D.Đ. osumnjičeno je za krivično djelo neovlaštena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet droge, saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore. Policija je u oktobru 2023. godine pronašla zasad od […]