Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Vjernici danas slave Svetog Jakova ispovjednika

03 April 2024
1 min.
Vjernici danas slave Svetog Jakova ispovjednika

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas svale Svetog Jakova ispovednika.

Sveti Jakov je hrišćanski svetitelj i mučenik. Zna se da je bio episkop i veliki ispovednik, ali se ne zna mesto njegovog episkopstvovanja, kao ni mesto njegovog rođenja.

Živeo je prema Hristovim zakonima, čuven je po svojim podvizima u postu i molitvi i po tome da je za vreme vladavine Konstantina V Kopronima pretrpeo mučenje od ikonoboraca. Živeo je i stradao u 8. veku.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 21. marta po crkvenom, a 3. aprila po gregorijanskom kalendaru.

Tropar (glas 8)

Nastavniče Pravoslavlja, učitelju pobožnosti i čistote, svećnjače vaseljene, bogonadahnuti ukrasu arhijereja, Jakove premudri, učenjem tvojim sve si prosvetio, sviralo duhovna, moli Hrista Boga, da spase duše naše.

Povezani članci

Crkva i pravoslavni vjernici danas slave svetog SVEŠTENOMUČENIKA ANTIPA: Izgovorite sledeću molitvu

Spominje se u knjizi Otkrovenja kao ”Antipa vjerni svedok moj, ubijen kod vas, gdje satona boravi” (Otkr 2, 13), tj. u gradu Pergamu. Žitelji ovoga grada življahu u mraku idolopoklonstva i u krajnjoj nečistoti; behu robovi strasti, opadači, nasilnici, krvosmešnici, rečju – sluge satanske. I tu posle njih življaše Antipa „kao svetlost posred tame, kao […]

Razbio cijeli hram pa postao svetac: Danas je sveti mučenik EVPSIHIJE

Srpska pravoslavna Crkva i njeni vjernici danas proslavljaju svetog mučenika Evpsihije. U vrijeme cara Julijana Ostupnika, kada su u Kesariji upravljali crkvom Božjom sv. Vasilije Veliki, ovaj Evpsihije stupio je u brak sa uglednom devojkom. Ali nije mu bilo suđeno da i jednog dana bude sa njom u braku. Na dan njihove svadbe desio se […]