Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Vujičić: Bilateralni politički i ekonomski odnosi Srpske i Mađarske na najvišem nivou

05 April 2024
2 min.
Vujičić: Bilateralni politički i ekonomski odnosi Srpske i Mađarske na najvišem nivou

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić izjavio je da su bilateralni politički i ekonomski odnosi između Republike Srpske i Mađarske na najvišem nivou, zahvaljujući prije svega dobrim ličnim odnosima predsjednika Srpske Milorada Dodika i mađarskog premijera Viktora Orbana.

“Posjeta mađarskog premijera dokaz je da Republika Srpska ima prijatelje u svijetu i EU i da u EU nema uvijek isti stav o svim temama, odnosno prema Republici Srpskoj, kao ni nekim krupnim geopolitičkim pitanjima”, rekao je Vujičić Srni.

Podsjećajući na raniju saradnju Republike Srpske i Mađarske u vezi sa nabavkom poljoprivrednih mašina, Vujičić je rekao da su danas potpisani ugovori u vrijednosti 140 miliona KM dokaz da će projekti koje je Srpska započela, prije svega u sektoru energetike, biti nastavljeni.

“Mađarska ulaganja u Republiku Srpsku donijeće nama u Srpskoj, a naravno i Mađarskoj”, zaključio je Vujičić.

Mađarski premijer Viktor Orban predvodi delegaciju Vlade Mađarske i privrednika u posjeti Republici Srpskoj.

Orban je od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika primio najviše odlikovanje Srpske – Orden Republike Srpske na ogrlici, koji mu je dodjeljen povodom Dana Republike – 9. januara.

U okviru ove posjete premijer Srpske Radovan Višković i ministar ekonomskog razvoja Mađarske Marton Nađ dogovorili su saradnju na realizaciji i finansiranju tri projekta u vrijednosti od 140 miliona evra.

Riječ je o projektima prečišćavanja otpadnih voda u Gradišci, izgradnji vjetroelektrane “Hrgud” i solarnog parka “Trebinje”

SRNA

Povezani članci

Košarac: Srpska neće ostati u zemlji od koje stranci prave koloniju

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac istakao je da se danas nastavlja farsa pred neustavnim Sudom BiH u politički montiranom procesu protiv legitimno i legalno izabranog predsjednika Srpske Milorada Dodika, čije su politike prepoznate u regionalnim i svjetskim okvirima kao politike mira, stabilnosti i poštovanja prava. “To su politike koje se temelje na Ustavu i […]

Pretežno suvi kolovozi, učestali odroni

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH kolovozi su pretežno suvi, a skreće se pažnja vozačima na učestale odrone zemlje ili kamenja. Obustavljen je saobraćaj na ukrštanju ulica Vuka Mićunovića i Kralja Petra Prvog u Trebinju /dio magistralnog puta M-I 118 i Ulice Dušanova/ zbog izgradnje kružne raskrsnice, pa se automobili preusmjeravaju na okolne gradske saobraćajnice, […]