Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Zaharova: Zbog vojnih vježbi NATO u Finskoj povećan rizik od potencijalnih vojnih incidenata

24 April 2024
1 min.
Zaharova: Zbog vojnih vježbi NATO u Finskoj povećan rizik od potencijalnih vojnih incidenata

Manevri NATO u blizini granica Rusije povećavaju rizike od potencijalnih vojnih incidenata, izjavila je za Sputnjik portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Alijansa nastavlja praktično vojno osvajanje nekadašnje neutralne države, autoritetnog učesnika diskusija o jačanju stabilnosti i bezbjednosti. Pomenuti manevri u blizini ruskih granica povećavaju rizike mogućih vojnih incidenata“, istakla je portparol.

Diplomata je izrazila uvjerenost da je predstojeće uvježbavanje borbenih dejstava na teritoriji Finske dio hibridnog rata protiv Rusije.

Prema njenim riječima, Moskva sa svoje strane pažljivo prati „agresivna dejstva kolektivnog Zapada“.

„Nema sumnje da će sve neophodne mjere političkog i vojno-tehničkog karaktera za sprečavanje prijetnji odbrambenoj sposobnosti naše zemlje biti usvojene“, zaključila je ona.

U Finskoj je, u neposrednoj blizini rusko-finske granice, za 26. april planiran početak vježbi NATO.

Sputnjik

Povezani članci

Pripreme za Putinovu posjetu Kini u završnoj fazi

Pripreme za posjetu predsjednika Rusije Vladimira Putina Kini su u završnoj fazi, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. “Zaista, pripreme za predsjednikovo putovanje u Kinu su u završnoj fazi. Prema dogovoru sa našim kineskim partnerima, zajedno ćemo objaviti termin te posjete. Svaki kontakt između predsjednika Rusije i Kine u naše vrijeme je događaj koji privlači […]

Izraelci spremni da ublaže uslove primirja

Vlasti Izraela spremne su da ublaže uslove postavljene Hamasu i pristaće na privremeno primirje ako palestinska grupa oslobodi manje od 40 talaca, nakon što je taj radikalni pokret odbio prijedlog koji su pripremili posrednici iz Katara, Egipta i SAD, javio je list “Tajms ov Izrael”. Prema pisanju lista, Izrael je sada spreman da prihvati oslobađanje […]