Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Zakonom o referendumom i Izbornim zakonom Srpske nisu povrijeđeni vitalni interesi Bošnjaka

25 Jun 2024
3 min.
Zakonom o referendumom i Izbornim zakonom Srpske nisu povrijeđeni vitalni interesi Bošnjaka

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrdilo je da Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi i Izbornim zakonom Republike Srpske nisu povrijeđeni vitalni nacionalni interesi konstitutivnog bošnjačkog naroda.

U odluci koja se odnosi na Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi, Vijeće je utvrdilo da su odredbe o multietničkom sastavu organa za sprovođenje izbora, odnosno referenduma i o srazmjernoj zastupljenosti političkih stranaka jednako obavezujuće i da se njima ne stvara bilo koji oblik nejednakih prava konstitutivnih naroda, saopšteno je iz Ustavnog suda Republike Srpske.

Pretpostavka podnosioca zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda da političke stranke u čijem radu učestvuju Bošnjaci neće ostvariti po njima željenu optimalnu zastupljenost u skupštinama koje raspisuju referendum ne mogu se, po shvatanju Vijeća, dovesti u neposrednu vezu sa Ustavom zajemčenim institutom zaštite vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda.

Vijeće je ocijenilo da se osporenom odredbom ovoga zakona, kojom je normirano pitanje ličnog glasanja u inostranstvu, ne povređuje vitalni interes jednakog prava bošnjačkog naroda u procesu donošenja odluka, niti da se bošnjački narod dovodi u neravnopravan položaj prema drugim konstitutivnim narodima.

Ocijenjeno je da su svi konstitutivni narodi i ostali u jednakom položaju u odnosu na pomenutu odredbu zakona, te da se njome nijednom pripadniku bošnjačkog naroda koji je upisan u glasački, odnosno birački spisak ne uskraćuje pravo glasa.

Vijeće smatra da ostvarenje ovoga prava vrijedi za svakog birača koji je upisan u glasački, odnosno birački spisak, bez obzira kojem narodu ili nacionalnoj manjini pripada.

U odluci koja se odnosi na Izborni zakon Republike Srpske, Vijeće je utvrdilo da osporenom odredbom, kojom je propisano da birač ima pravo da glasa u gradu, odnosno opštini u kojoj je imao prebivalište 1991. godine, lica bošnjačke nacionalnosti nisu stavljena u neravnopravan položaj čime se obezbjeđuje proporcionalna zastupljenost konstitutivnih naroda na osnovu popisa iz 1991. godine.

Vijeće je ocijenilo da činjenica što zakon ne sadrži pojam “popisa iz 1991. godine” već “posljednjeg popisa stanovništva” ne može biti predmet postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Osporeni zakon se, smatra Vijeće, jednako odnosi na sve građane Republike Srpske, te nijedan konstitutivni narod njegovim propisivanjem nije doveden u neravnopravan položaj u uživanju ustavne garancije kojoj se ustavno uređenje temelji na obezbjeđivanju nacionalnih ravnopravnosti i zaštiti vitalnih interesa konstitutivnih naroda.

Ostale navode iz obrazloženja o povredi vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, Vijeće je ocijenilo paušalnim, budući da ne sadrže pravnu argumentaciju u smislu ustavnih garancija o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa i ne mogu se dovesti u vezu sa odredbama kojima su definisani vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda u Srpskoj.

Zakon o referendum i građanskoj inicijativi i Izborni zakon Republike Srpske Narodna skupština Srpske usvojila je u aprilu, a Klub Bošnjaka u Vijeću naroda pokrenuo je postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Vijeće naroda Republike Srpske ranije nije postiglo dogovor o vetu Kluba Bošnjaka na Izborni zakon Srpske i Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi.

SRNA

Povezani članci

Karan: Vodič za Kristijana Šmita – entiteti su bili države i sada su samo ograničenog spoljnog suvereniteta

Profesor ustavnog prava Siniša Karan ukazao je da je – Republika Srpska u stvari bila država sa punim kapacitetom u periodu 1992–1995. godine. U kolumni za Srnu profesor Karan je podsjetio da je Republika Srpska dva puta priznata kao samostalna država u periodu nakon raspada SR BiH do Dejtona – prvo priznanje je plan Torvalda […]

Prošle godine u Srpskoj živjelo 1.114.819 stanovnika

U Republici Srpskoj je prošle godine, kako se procjenjuje, živjelo 1.114.819 stanovnika, od čega 548.577 muškog i 566.242 ženskog stanovništa, saopštio je Republički zavod za statistiku povodom Svjetskog dana stanovništva, 11. jula. Prema demografskim pokazateljima, živorođenih je u 2023. godini bilo 9.309, i to 4.849 muške i 4.460 ženske djece. Umrlo je ukupno 13.508 ljudi, […]