Ravna planina banerRavna planina baner

Auto svijet

Ferstapen šampion svijeta; U posljednjem krugu osvojio titulu (FOTO, VIDEO)

12 Decembar 2021
3 min.
Ferstapen šampion svijeta; U posljednjem krugu osvojio titulu (FOTO, VIDEO)

Maks Ferstapen, vozač Red Bula, osvojio je titulu šampiona u Formuli 1 pobijedivši na Velikoj nagradi Abu Dabija u direktnom duelu sa Luisom Hamiltonom, koga je pretekao u posljednjem krugu na trci poslije nevjerovatnih odluka koje su donijeli organizatori.

Ferstapen je bio iza Hamiltona do posljednjeg kruga, incident u finalnim krugovima je usporio trku, naveo je vozilo sigurnosti da izađe, a organizatori su dozvolili jedan brzi krug na kraju u koji je Hamilton ušao kao prvi.

Ferstapen je krenuo na sve ili ništa i uspio je u tome, pretekao je Hamiltona u posljednjem krugu i osvojio prvu titulu šampiona svijeta!

Dvojica najboljih vozača u ovoj sezoni su u posljednju trku ušli sa po 369,5 poena i Holanđanin je imao prednost pošto je okršaj u Abu Dabiju startovao kao prvi.

Britanac je startovao kao drugi, iza Ferstapena, ali je imao bolji ritam i već u prvoj krivini je stekao prvu poziciju.

Hamilton i Ferstapen su imali incident u prvom krugu, Holanđanin je napao, došlo je do kontakta, Britanac je izašao sa staze i isjekao krivinu, ali je uspio da ostane na prvom mjestu, za šta su sudije navele da nema osnova za istragu.

Hamilton je žestoko krenuo, a potom je uspio da prevaziđe i probleme koje mu je pravio Serhio Peres, Ferstapenov timski kolega koji ga je usporio za čak šest sekundi čime je omogućio Holanđaninu da se vrati u trku.

Јoš jednu šansu na četiri kruga do kraja imao je Ferstapen, Nikolas Latifi se zakucao u bankinu, na stazu je izašlo bezbjednosno vozilo i Holanđanin je otišao u boks i zamijenio gume, što je gotovo prekinulo trku.

Treću je Ferstapen iskoristio, organizatori su najprije objavili da nema preticanja do kraja trke, Holanđanin je to prihvatio, ali je odluka promijenjena, dozvoljeno je da najbolja petorica preteknu vozilo bezbejdnosti i krenu u posljednji obračun.

Hamilton je imao nešto manje od pola sekunde prednosti, Ferstapen je krenuo na sve ili ništa, sa svježim gumama i uspio je da pretekne velikog rivala na sredini posljednjeg kruga.

Nevjerovatan kraj, nevjerovatne sezone i prva titula šampiona svijeta za Ferstapena, dok je Hamilton ostao bez rekordnog osmog trofeja i ostaje izjednačen sa Mihaelom Šumaherom sa po sedam.

Ostaće upisano i da je Kimi Raikonen, bivši šampion, završio karijeru ispadanjem u 27. krugu zbog problema sa kočnicama, proglašen je, ipak, u glasanju navijača za najboljeg vozača trke koju nisu završili još Džordž Rasel i Antonio Đovinaci.

Sputnjik

Povezani članci

Ferstapen šampion svijeta; U posljednjem krugu osvojio titulu (FOTO, VIDEO)

Maks Ferstapen, vozač Red Bula, osvojio je titulu šampiona u Formuli 1 pobijedivši na Velikoj nagradi Abu Dabija u direktnom duelu sa Luisom Hamiltonom, koga je pretekao u posljednjem krugu na trci poslije nevjerovatnih odluka koje su donijeli organizatori. Ferstapen je bio iza Hamiltona do posljednjeg kruga, incident u finalnim krugovima je usporio trku, naveo je vozilo sigurnosti […]

Ovo su najprodavaniji automobili u Evropi

Poremećaji u proizvodnji novih automobila zbog nedostatka čipova već su poznata stvar i zbog toga i prodajni favoriti iz mjeseca u mjesec izgledaju drugačije. Godinama je prvo mjesto bilo rezervisano za Volkswagen Golf, a u oktobru ga nema ni među prvih deset u Evropi, prema podacima JATO Dynamicsa. Prvo mjesto sada drži mali Peugeotov SUV […]