Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Foča: Na posebnoj sjednici usvojena ponovljena odluka o kreditu od pet miliona KM

28 Mart 2024
2 min.
Foča: Na posebnoj sjednici usvojena ponovljena odluka o kreditu od pet miliona KM

Odbornici Skupštine opštine Foča usvojili su danas na posebnoj sjednici ponovljenu odluku o kreditnom zaduženju opštine od pet miliona KM.

Riječ je o istom kreditnom zaduženju, za potrebe izgradnje Doma za stara lica, sanitarne deponije i asfaltiranje lokalnih puteva, za koje je već jednom u novembru prošle godine donesena odluka.

Potreba za novom odlukom, kako je obrazloženo, ukazala se nakon obavještenja Ministarstva finansija Srpske i sugestije svim lokalnim zajednicama da, na osnovu odluke Ustavnog suda Republike Srpske u vezi sa kreditnim zaduženjem opštine Ugljevik, ubuduće ovom ministarstvu dostavljaju prijedlog odluke o kreditnom zaduženju, a ne već usvojenu odluku kakva je bila ranija praksa.

Opština je u ponovljenoj proceduri postupila u skladu sa tom preporukom, pa je pribavila novu saglasnost Ministarstva prije usvajanja nove odluke o kreditnom zaduženju, koje ostaje neizmijenjeno i iznosi pet miliona KM.

Kako je i ranije bilo definisano, polovina ovog kredita, tačnije dva i po miliona KM, biće usmjerena za izgradnju Doma za stara lica u naselju Miljevina.

Za izgradnju sanitarne deponije i nabavku komunalne opreme predviđeno je milion KM, a za rekonstrukciju i asfaltiranje lokalnih i nekategorisanih puteva i ulica milion i po KM.

Putevi će biti asfaltirani u skladu sa opštinskom strategijom razvoja lokalnih puteva i ulica za period 2020-2029. i u skladu sa planom kapitalnih investicija za period 2024-2026. godina, navedeno je u odluci.

Sa ovim kreditom, precizirano je u odluci, ukupna godišnja zaduženost, odnosno maksimalni godišnji anuitet, opštine Foča iznosiće 1.499.535 KM, što predstavlja 10,41 odsto od ostvarenih redovnih prihoda u 2023. godini.

Dozvoljena godišnja zaduženost je 18 procenata.

SRNA

Povezani članci

U Srpskoj rođena 31 beba

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođena je 31 beba, 18 djevojčica i 13 dječaka. Najviše beba rođeno je u Banjaluci – 14, potom u Doboju četiri, u Zvorniku i Bijeljini po tri, u Nevesinju i Foči po dvije, te Trebinju, Gradišci i Istočnom Sarajevu po jedna, rečeno je Srni u ovim […]

Pavić: Rezolucija o Srebrenici bi otvorila Pandorinu kutiju i mnoge zemlje su toga svjesne

Politički analitičar Aleksandar Pavić rekao je u našem Јutarnjem programu da bi rezolucija o Srebrenici otvorila Pandorinu kutiju, te dodao da su mnoge zemlje toga svjesne. Istakao je da je diplomatsko angažovanje Beograda i Banjaluke dovelo do odlaganja glasanja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. – Srpski narod ima dva saveznika u Savjetu bezbjednosti – Rusiju […]