Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Jovančić: Povećan broj odbornika, Dom zdravlja prešao na trezorsko poslovanje

17 April 2024
2 min.
Jovančić: Povećan broj odbornika, Dom zdravlja prešao na trezorsko poslovanje

 Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo jednoglasno je danas usvojila odluku o izmjeni opštinskog Statuta, kojom se zbog povećanja broja stanovnika u ovoj lokalnoj zajednici, broj odbornika sa dosadašnjih 19, povećava na 21 od narednog izbornog ciklusa.


Predsjednik Skupštine Vedran Jovančić rekao je novinarima da je ova odluka donesena radi usklađivanja sa Izbornim zakonom Republike Srpske koji je precizirao da 19 odbornika imaju skupštine čije opštine imaju do 11.000 registrovanih birača, a da su po posljednjim informacijama u Istočnom Novom Sarajevu registrovana 11.792 birača.

On je naglasio da je ova odluka u skladu sa izbornim zakonima Republike Srpske i BiH.

Jovančić je naglasio da bi u narednom periodu trebalo doći do promjena u Skupštini grada Istočno Sarajevo, s obzirom na to da se povećanjem broja odbornika u Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo stiču uslovi da ova lokalna zajednica umjesto dosadašnjih pet, od narednih izbora delegira šest odbornika u gradski parlament.

“Po podacima koje imamo iz Centralne izborne komisije /CIK/ došlo je do smanjenja broja birača u opštini Sokolac, kojih je sada manje od 11.000. Mislim da će sokolačka Skupština morati da održi sjednici na kojoj će donijeti odluku o smanjenju broja odbornika sa 21 na 19 i samim tim će imati jednog odbornika manje u gradskoj Skupštini”, pojasnio je Jovančić.

Odbornici su jednoglasno usvojili i odluku o uvođenju Doma zdravlja Istočno Sarajevo u trezorski sistem poslovanja opštine Istočno Novo Sarajevo, što će prema riječima Jovančića omogućiti stabilnije i jednostavnije poslovanje ove lokalne zajednice.

Jovančić je rekao da je odluka donesena u skladu sa zaključkom Vlade Republike Srpske i akcionim planom, kojim je predviđeno da domovi zdravlja pređu na trezorsko poslovanje.

“Mi smo morali usvojiti ovu odluku do kraja aprila kako bi resorno Ministarstvo u narednom periodu izmirilo sve poreske obaveze prema radnicima Doma zdravlja. To znači veću stabilnost u finansiranju Doma zdravlja jer će se obaveze, koje će biti mnogo veće od tranše Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, planirati u budžetima”, rekao je on.

SRNA

Povezani članci

Ana Pajić izabrana za fotomodela regije Istočno Sarajevo

U nedjelju, 28.04.2024., u Grand Event hall-u održan je spektakularan događaj koji je obilježio ljubitelje mode, ljepote i glamura – Izbor za Fotomodela regije Istočno Sarajevo, u organizaciji renomiranog Fashion M-a uz podršku Opštine Istočna Ilidža. Jedanaest talentiranih djevojaka s područja regije predstavilo se publici i žiriju u sportskoj,poslovnoj i svečano-poslovnoj kolekciji, demonstrirajući karakter, elokvenciju […]

Bjegunac iz predmeta ”Kode” uhapšen po potjernici Interpola

Policijski službenici PU Istočno Sarajevo uhapsili su rano jutros Branislava Janjića, za kojim je raspisana crvena Interpol potjernica u predmetu ”Kode”. Janjić je uhapšeno u Istočnoj Ilidži i osumnjičen je kao član kriminalne grupe za koju se sumnja da bavila trgovinom droge, te da je blisko sarađivala i sa kriminalnom grupom Darka Еleza. Akcijom ”Kode” […]