Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Košarac: Trojka potpuno u raljama međunarodne zajednice

23 April 2024
3 min.
Košarac: Trojka potpuno u raljama međunarodne zajednice

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da svrstavanje ambasadora dijela zapadnih zemalja na stranu bošnjačkog političkog faktora predstavlja pokušaj urušavanja dejtonske strukture BiH i Ustava ove zemlje.

“Pojedine zapadne diplomate, predvođene američkim ambasadrom Majklom Marfijem, pokazale su jednostran pristup i pristrasan odnos u BiH, opredjeljujući se da razgovaraju samo sa jednom političkom strukturom, koja je proizvod njihovih želja i ambicija”, rekao je Košarac za Srnu, komentarišući sastanak stranaka Trojke sa ambasadorima zemalja Upravnog odbora PIK-a i šefom Delegacije EU u BiH.

Košarac je naglasio da jednosmjerno kretanje pojedinih ambasadora potvrđuje stav Srpske da bošnjačka politička struktura implementira politike međunarodne zajednice.

“Zabrinjavajuća je činjenica da Trojka, pod sponzorstvom Marfija i pojedinih zapadnih ambasadora, afirmiše takvu BiH u kojoj će stranci donositi odluke. Srpska nikada neće pristati na to. Pitanje uloge nelegitimnog /Kristijana/ Šmita, Marfija i drugih stranaca je pitanje opstanka BiH. Trojka je u ogromnoj političkoj zabludi ako misli da će ova zemlja opstati sa bulumentom stranaca, koji će kad-tad otići iz BiH. Šta će onda oni?”, upitao je Košarac.

On je podsjetio na stav Srpske da sva rješenja u BiH moraju biti rezultat dogovora dva entiteta i legitimno izabranih predstavnika tri konstitutivna naroda, uz poštovanje Ustava i Dejtnskog sporazuma.

“Jedini mogući način da se ostvari suverenitet BiH je da domaći akteri donose odluke bez ikakvog uplitanja stranaca. Nažalost, činjenica je da bošnjački političari biraju partnerstvo sa međunarodnom zajednicom i pristaju na to da o sudbini ove zemlje odlučuju stranci, što potvrđuje da žele afirmisati politiku kolonijalizacije BiH”, istakao je Košarac.

On je odbacio sve insinuacije i nametnute narative da institucije Srpske vrše bilo kakve antiustavne i antidejtonske aktivnosti.

“Upravo oni koji optužuju Srpsku su glavni i suštinski nosioci antiustavnih i antidejtonskih aktivnosti, čime svesrdno doprinose daljoj destabilizaciji BiH”, naglasio je Košarac.

Košarac je rekao da su apsolutno netačne tvrdnje o “neupitnosti evroatlantskog puta BiH”, kako je saopšteno nakon sastanka predstavnika Trojke sa zapadnim ambasadorima.

“Evroatlantske integracije BiH ne postoje, jer Srpska nije i nikada neće dati saglasnost za članstvo BiH u NATO-u. Ne osporavamo saradnju sa ovim vojnim savezom, ali o članstvu nema govora. To apriori odbacujemo, jer je NATO izvršio agresiju na Srpsku i Srbiju”, naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, članstvo u BiH u NATO-u ostaće nedosanjani san Marfija, Šmita i inih lokalnih izvođača iz FBiH.

“Što se tiče evropskog puta, Srpska ostaje posvećeni partner, ali smo svjedoci činjenica da su nas nakon ostvarenog napretka upravo Marfi i Šmit vratili 100 koraka unazad, podrivajući mogućnost postizanja domaćeg dogovora”, istakao je Košarac.

On je ponovio da institucije Srpske i njeni predstavnici na zajedničkom nivou konstantno pozivaju na dogovor domaćih lidera, uz poštovanje Ustava i Dejtona.

“Ako žele da zajednički kreiramo političke procese u BiH, to je isključivo moguće bez uplitanja stranaca. Uostalom, to je temelj dogovora iz Laktaša, koji su prihvatili i predstavnici Trojke”, rekao je on.

Košarac je naglasio da bi Trojka konačno morala da obezbijedi nezavisnost od uticaja međunarodnog faktora.

“Kako danas stvari stoje, Trojka je potpuno u raljama međunarodne zajednice, a to nije dobro za BiH”, zaključio je Košarac.

SRNA

Povezani članci

Danas sunčano, temperatura do 24 stepena

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost i maksimalnu temperaturu od 17 do 24 stepena Celzijusova. Više oblaka biće na zapadu i u brdsko-planinskim predjelima gdje ponegdje može padati slaba kiša, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Duvaće slab i promjenljiv vjetar. U većini krajeva jutros […]

Košarac: Predstavnici “Trojke” na dnevnoj osnovi prave atmosferu protiv Srpske

 Po nalogu ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija, predstavnici stranaka “trojke” na dnevnoj osnovi prave atmosferu protiv Republike Srpske i predsjednika Milorada Dodika, a to će im se obiti o glavu, jer će stradalnik biti BiH, ocijenio je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac. Košarac je ocijenio da je žalosno što “trojka” uporno priziva međunarodni […]