Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Lideri političkih partija potpisali zaključke

30 Juli 2021
2 min.
Lideri političkih partija potpisali zaključke

 Predsjednici parlamentarnih političkih stranaka iz Republike Srpske potpisali su zaključke kojim su odbacili nametnute odluke visokog predstavnika u BiH ocjenivši ih neprihvatljivim i ništavnim.


“Smatramo da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima Srpske sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona”, navodi se u zaključcima.

Jedan od zaključaka je i da predstavnici političkih stranaka iz Republike Srpske odbacuju svako nametanje odluka u BiH te konstatuju da visoki predstavnik nije legalno izabran u skladu sa predviđenom procedurom.

Istaknuto je da će u parlamentarnu proceduru preko poslaničkih klubova biti upućena dva zakona u vezi sa ovom tematikom.

Druge zajedničke aktivnosti će, kako se navodi, biti razmatrane i usaglašavane u narednom periodu.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nadavno podnio ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

U Banjaluci je u toku posebna sjednica o izmjenama Krivičnog zakonika i Prijedlogu zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika

Na dnevnom redu su dvije tačke: Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH – po hitnom postupku – na prijedlog klubova poslanika SNSD, SDS, PDP, DEMOS, SP, DNS, US, SPS, NPS i poslaničke grupe NDP i Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske – po hitnom postupku – na prijedlog klubova poslanika SNSD, SDS, PDP, DEMOS, SP, DNS, US, SPS, NPS i poslaničke grupe NDP, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

SRNA

Povezani članci

Sutra isplata penzija

Ministarstvo finansija Republike Srpske saopštilo je da će sutra biti isplaćene aprilske penzije za šta je u budžetu obezbIjeđeno 147,3 miliona KM u neto iznosu. Penzije će biti isplaćene ranije od uobičajenog roka zbog predstojećih majskih praznika i neradnih dana, podsjeća se u saopštenju. Za isplatu martovske i aprilske penzije, budžetom je u ovom mjesecu […]

Sjednica Vlade Srpske 2. maja u Srebrenici

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će Vlada Srpske zasjedati 2. maja u Srebrenici, gdje će biti prisutno kompletno republičko rukovodstvo, koje će, ako mu bude pružena prilika, odnijeti i cvijeće u Potočare. Dodik je rekao da Srpska neće prihvatiti rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se odlučivati u Generalnoj skupštini UN, jer […]