Ravna planina banerRavna planina baner

Intervju

Mojsilović: “Sloga” čuva srpsku kulturu u Sarajevu

22 Decembar 2023
5 min.
Mojsilović: “Sloga” čuva srpsku kulturu u Sarajevu

Hor je većinom amaterski. NJegovi članovi su učenici Srednje muzičke škole, studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ali i ljubitelji dobrog pjevanja koji nisu išli u muzičke škole, već su kroz hor naučili mnogo i poboljšali sluh i glas

 Dirigent Srpskog pjevačkog društva “Sloga” iz Sarajeva Stefan Mojsilović ističe da je cilj djelovanja ovog društva očuvanje kulture, identiteta i sjećanja na Srbe koji su izgradili ovaj grad i “Slogu”, napominjući da je 2023. godina za njih bila izazovna, ali i uspješna.

“Taj kontinuitet da smo jedini hor u Sarajevu, a i u Federaciji BiH, koji nosi srpsko ime i koji je nastavio tradiciju velikog hora Srpskog pjevačkog društva `Sloga` je, u stvari, nešto što nas vuče naprijed, što nas održava u Sabornoj crkvi i Mitropoliji /dabrobosanskoj/. Teško je naći motiv u ovakvom društvu za rad u horu, a ta duga tradicija nas obavezuje da još više radimo”, navodi Mojsilović u intervjuu Srni.

Mojsilović napominje da je ovo bila naporna godina sa mnogo koncerata i liturgija, koje su ostavile veliki trag i u horu i kod horista.

“Nakon korone i drugih usporavanja u kulturi uopšte, možemo reći da smo napredovali u članstvu i aktivnostima”, kaže Mojsilović i napominje da su ove godine organizovali peti festival “Dani `Sloge`”.

On naglašava da su ponosni zbog organizacije festivala i napominje da je nastupilo više horova. Koncert je održan u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu, nakon čega je služena liturgija povodom obnovljenja unutrašnjosti hrama.

“Saborna crkva se obnavlja više od 20 godina nakon rata, tako da smo mi uklopili i naš festival u tu proslavu obnove. Naš hor, koji se obnovio i povećao, pokazao je ozbiljnost nastupa, a publika i stručna javnost je izuzetno zadovoljna. Uz veću finansijsku podršku bilo bi to mnogo bolje, ali u ovim okolnostima u kojima se nalazimo, zadovoljni smo”, navodi Mojsilović.

On napominje da je izazov zadržati članstvo, te da trenutno “Sloga” broji oko 40 članova.

“Zadržati članstvo, kvalitet i onaj kontinuitet `Sloge`, koja ima već vijek i više, predstavlja najveći izazov kako za mene kao dirigenta, tako i za pjevače. NJih privlači kvalitetan repertoar koji izvodimo i nastupi, ali prvenstveno liturgija i duhovnost, koja ih veže za hor, a nakon toga i druženja i putovanja. Liturgiju moramo da naglasimo jer sabira i okuplja `Slogu` i održala ju je svih ovih godina”, ističe Mojsilović.

Hor je većinom amaterski. NJegovi članovi su učenici Srednje muzičke škole, studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ali i ljubitelji dobrog pjevanja koji nisu išli u muzičke škole, već su kroz hor naučili mnogo i poboljšali sluh i glas.

“Hor možemo da svrstamo u obrazovnu muzičku instituciju, pored ovih klasičnih muzičkih škola. Mi smo članovi Srpske horske asocijacije, čije je sjedište u Somboru i koja sarađuje sa evropskim i svjetskim horskim asocijacijama i sa njima pravi festivale”, napominje Mojislović.

Prema njegovim riječima, audicija za nove članove otvorena je tokom cijele godine.

“Mi smo zadovoljni članstvom i repretoarom koji je, uglavnom, crkvena horska muzika koju izvodimo na liturgijama. Tu je i repertoar horske rodoljubive, patriotske muzike i kompozicija koje su za današnju publiku i ovo vrijeme prijemčive. Sa druge strane, imamo zadatak da mi oblikujemo ukus publike. Mi, svi muzičari, umjetnici, postavljamo ono što će publika kasnije da traži”, ukazuje Mojsilović.

On podsjeća da “Sloga” ima podršku NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i Mitropolije, koja je njihov osnivač i čuvar svih ovih godina.

Mojsilović navodi da “Sloga” ima i veliku pomoć institucija u gradovima Istočno Sarajevo i Sarajevo, te da, zavisno od konkursa i grantova za koje aplicira i kvaliteta programa koji nudi, Društvo dobija sredstva, ali nema stalni budžet.

Društvo za probe koristi prostorije u Domu Svete Tekle u Staroj crkvi na Baščaršiji, a zbog tehničkih razloga trenutno se sastaju u prostoru Pravoslavnog centra za mlade “Sveti Petar Dabrobosanski” u Istočnom Sarajevu, dok stalnih prostorija nemaju.

Mojsilović dodaje da su tražili rješenje, ali da još nisu dobili konkretne i trajne odgovore.

“Naša zgrada `Sloge`, koja je u Sarajevu oduzeta nakon Drugog svjetskog rata, u procesu je restitucije zakona da se vrati pravim vlasnicima. To je sada poznati klub `Sloga`, gdje druga udruženja imaju svoje prostorije, a mi nemamo, iako je to izvorna zgrada Srpskog pjevačkog društva `Sloga` i odatle taj naziv i popularnost te zgrade”, podsjeća Mojsilović.

On kaže da je prošlo više od 70 godina od kada su sva nacionalna društva ukinuta, pa je i “Slogina” imovina prešla u državne ruke nakon Drugog svjetskog rata.

Mojsilović najavljuje da će u narednom periodu hor pjevati na liturgijama i svečanim akademijama tokom božićnih i svetosavskih, te drugih praznika u Sarajevu.

“Na taj način narod ćemo zadržati kroz kulturne i duhovne vrijednosti, što će im dati nadu da postoji još neko u Sarajevu ko će uz njih održati srpsko ime i kulturu, osim Crkve, koja je stub i nosilac. Želimo da zajedničkim snagama održimo kulturu, identitet i sjećanje na Srbe koji su izgradili Sarajevo i `Slogu` i na taj način im se odužimo i nastavimo njihov put”, poručuje Mojsilović za Srnu.

SRNA

Povezani članci

LJubojević: Masakr u Dobrovoljačkoj detaljno planiran i organizovan

Činjenica da je pravosudnim institucijama BiH bilo potrebno punih 30 godina da podignu optužnicu za ratni zločin za događaje u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, ne uliva nadu da će porodice žrtava dobiti satisfakciju u konačnom ishodu. Kaže ovo u intervju za “Glas Srpske” načelnik Odjeljenja za memorijalizaciju, kulturu sjećanja i pamćenja u Republičkom centru za istraživanje […]

Šehovac: Stranci nijemi na otimanje srpske zemlje u Sarajevu

Imovina Srba u sarajevskim opštinama ponovo je meta otimanja od strane tamošnjih vlasti, a u rješavanje ovog problema treba da se uključi Parlament BiH i međunarodna zajednica, koja se toliko kune u zaštitu privatne imovine, rekao je predsjednik Udruženja “Istina i pravda” iz Istočnog Sarajeva Dušan Šehovac. Šehovac je u intervjuu “Glasu” povodom konstantnih upozorenja […]