Ravna planina banerRavna planina baner

Na današnji dan

Na današnji dan počela bitka na Košarama – najčuvenija bitka u savremenoj srpskoj istoriji

09 April 2024
2 min.
Na današnji dan počela bitka na Košarama –   najčuvenija bitka u savremenoj srpskoj istoriji

Na današnji dan prije 25 godina počela je nesumnjivo najčuvenija bitka u savremenoj srpskoj istoriji – bitka na Košarama, kada su pripadnici terorističke OVK uz pomoć NATO avijacije i albanske vojske namjeravali da zauzmu karaulu Košare, a potom naprave koridor za kopnenu invaziju iz pravca Albanije.


Napad je pokrenut u tri pravca prema vrhu Rase Košares, ka karauli Košare i prema vrhu Maje Glave.

Bitka je trajala sve do potpisivanja Kumanovskog sporazuma i povlačenja Vojske Jugoslavije sa Kosova i Metohije, odnosno 10. juna 1999. godine.

Uprkos ogromnim naporima OVK i njihovih zapadnih pokrovitelja, i zauzimanju lokacija od strane terorista, Vojska Jugoslavije uspjela da stabilizuje front na drugoj liniji odbrane i spriječi dalje napredovanje, odnosno kopnenu invaziju na SRJ.

Tokom dva mjeseca borbi poginuo je 21 oficir i podoficir, 50 vojnika na odsluženju vojnog roka, 13 aktivnih vojnika i 24 dobrovoljca, dok je ukupno ranjeno 256 boraca.

Iako ne postoje precizni podaci o gubicima neprijatelja, procjenjuje se da su višestruko veći.

Osim OVK u napadu na Košare učestvovale su Oružane snage Albanije koje su artiljerijskom vatrom pružale podršku teroristima na terenu, kao i letjelice Sjevernoatlantske alijanse koje su konstantno izviđale i bombardovale položaje Vojske Jugoslavije i vršile korekciju artiljerijske vatre.

Zahvaljujući filmu “Ratne priče sa Košara” i drugim dokumentarnim filmovima, svjedočenjima učesnika bitke, naročito pokojnog generala i komandanta 549. motorizovane brigade Božidara Delića, sačuvano je sjećanje na sve borce koji su dali živote za odbranu zemlje i time spriječili kopnenu invaziju na SRJ.

SRNA

Povezani članci

Dogodilo se na današnji datum, 29. april

Danas je ponedeljak, 29. april, 120. dan 2024. Do kraja godine ima 246 dana. 1429. – Francuska nacionalna junakinja Jovanka Orleanka u Stogodišnjem ratu, na čelu odreda od 800 ljudi, ušla u Orlean i poslije nekoliko dana natjerala u bjekstvo engleske osvajače, koji su sedam mjeseci opsjedali grad. 1628. – Švedska i Danska su u […]

Na današnji dan preminuo Gavrilo Princip

 Gavrilo Princip /1894-1918/, član “Mlade Bosne” i atentator na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda, umro je u zatvoru u Terezinu na današnji dan 1918. godine.Atentat je Beču bio povod za vojnu invaziju na Srbiju, čime je izazvan Prvi svjetski rat. Istoričar iz Istočnog Sarajeva Svjetlana Samardžija ranije je rekla Srni da mnogi i danas osuđuju pripadnike […]