Ravna planina banerRavna planina baner

Na današnji dan

Na današnji dan umro je Stefan Nemanja, osnivač dinastije koja je vladala srpskim zemljama duže od dva vijeka

26 Februar 2022
2 min.
Na današnji dan umro je Stefan Nemanja, osnivač dinastije koja je vladala srpskim zemljama duže od dva vijeka

Srpski monah Simeon poznat kao Stefan Nemanja (1113-1200), osnivač dinastije Nemanjića, koja je vladala srpskim zemljama više od dva vijeka, umro je 26. februara 1200. godine.

Prije nego što se zamonašio 1196. godine, Stefan Nemanja vladao je Raškom kao veliki župan. Vlast je preuzeo 1166, kada je zbacio brata Tihomira, velikog župana i štićenika dvora u Carigradu.

Ubrzo po preuzimanju vlasti, pokušao je da se otrgne od vazalnog odnosa prema Vizantiji, protiv čije je vojske ratovao u savezu sa Mletačkom Republikom, ali je to uspio tek poslije smrti cara Manojla Komnina. U savezu sa Ugarskom, Stefan Nemanja napao je Vizantiju i Raškoj priključio Zetu, Trebinje, Zahumlje i Metohiju.

Njemački car i jedan od vođa Trećeg krstaškog rata Fridrih Prvi Barbarosa, koji je sa vojskom na osnovu sporazuma sa Nemanjom, prošao kroz Rašku, 1189. nije prihvatio njegovu ponudu za savez protiv Vizantije. Kad su krstaši prešli u Malu Aziju, Vizantija je napala Rašku i preotela joj 1190. krajeve preko Morave, ali je Stefan Nemanja uspio da očuva samostalnost države.

Pošto je prijesto ustupio srednjem sinu, kasnije prvom srpskom kralju Stefanu Prvovjenčanom – a ne najstarijem Vukanu, čije je državničke sposobnosti manje cijenio – zamonašio se u svojoj zadužbini manastiru Studenica i dobio ime Simeon. Sa najmlađim sinom Rastkom, Svetim Savom, podigao je na Svetoj Gori manastir Hilandar, u kojem je i umro, a koji je ubrzo postao najznačajniji srpski duhovni i književni centar.

Podigao je i crkve i manastire Đurđeve stupove, Bogorodičin manastir i Manastir Svetog Nikole kod Kuršumlije. Tokom vladavine, Stefan Nemanja je energično suzbio bogumilsku jeres. Srpska pravoslavna crkva ga slavi kao Svetog Simeona Mirotočivog, prvog svetitelja iz loze Nemanjić.

SRNA

Povezani članci

Trogodišnja Milica Rakić – simbol stradanja djece

Trogodišnja Milica Rakić, koju su NATO bombarderi ubili kasetnom municijom na današnji dan prije 25 godina u njenom porodičnom domu u Batajnici u predgrađu Beograda, postala je simbol stradanja sve djece u NATO agresiji na SR Jugoslaviju. Malena Milica je ubijena fragmentima bombe dok se nalazila u kupatilu na drugom spratu porodične kuće koja je […]

Dogodilo se na današnji datum, 14. april

Danas je nedjelja, 14. april, 105. dan 2024. Do kraja godine su 261 dan. 1629. – Rođen holandski astronom, matematičar i fizičar Kristijan Hajgens, koji je 1655. otkrio tajnu izgleda Saturnovog prstena, posmatranog sa Zemlje, i objasnio promjene tog izgleda tokom heliocentričnog kretanja Saturna. Otkrio je i Saturnov satelit Titan i tačno odredio trajanje njegove […]