Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Oglasile se sirene: Vodostaj Urala premašio deset metara

10 April 2024
1 min.
Oglasile se sirene: Vodostaj Urala premašio deset metara

Vodostaj rijeke Ural u blizini ruskog grada Orenburga porastao je na više od deset metara, saopštile su lokalne vlasti.

U gradu sa 550.000 stanovnika, oko 1.200 kilometara istočno od Moskve, poplavljene su stotine kuća, a najmanje 7.700 ljudi je evakuisano, prenijela je agencija RIA Novosti.

“Nivo vode Urala raste”, izjavio je Aleksej Kudinov, prvi zamjenik šefa gradske uprave.

Stanovnici Orenburga kažu da je to najgora poplava u njihovom sjećanju, a ruski zvaničnici navode da su ovo najveće poplave u toj oblasti od kada se vode arhive.

Oglasile su se sirene, a u specijalnim televizijskim objavama stanovništvu je naređeno da se evakuiše. Međutim, pojedini su odlučili da ostanu i prikazano je da su se sklonili na tavane svojih kuća.

Poplave su zahvatile gradove i naselja širom Rusije i Kazahstana nakon što se iz korita izlila treća po dužini rijeka u Evropi. Vlasti Kazahstana objavile su da je evakuisano 96.000 ljudi.

Poplave usljed topljenja snijega zahvatile mnoga naselja u slivovima Urala i Volge, oblasti u Sibiru i dijelove Kazahstana.

SRNA

Povezani članci

Pripreme za Putinovu posjetu Kini u završnoj fazi

Pripreme za posjetu predsjednika Rusije Vladimira Putina Kini su u završnoj fazi, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. “Zaista, pripreme za predsjednikovo putovanje u Kinu su u završnoj fazi. Prema dogovoru sa našim kineskim partnerima, zajedno ćemo objaviti termin te posjete. Svaki kontakt između predsjednika Rusije i Kine u naše vrijeme je događaj koji privlači […]

Izraelci spremni da ublaže uslove primirja

Vlasti Izraela spremne su da ublaže uslove postavljene Hamasu i pristaće na privremeno primirje ako palestinska grupa oslobodi manje od 40 talaca, nakon što je taj radikalni pokret odbio prijedlog koji su pripremili posrednici iz Katara, Egipta i SAD, javio je list “Tajms ov Izrael”. Prema pisanju lista, Izrael je sada spreman da prihvati oslobađanje […]